Artnit

Ponedeljak, 23 Maj 2016 10:35

Crni čovek Istaknut

Ilustracija poeme Crni čovek Ilustracija poeme Crni čovek

Poemu Crni čovek Sergej Jesenjin je pisao poslednje dve godine svog života. Prvi put je štampana tek posle njegove smrti, 1925. godine. Postojalo je nekoliko verzija ove poeme, ali mnogi smatraju da je ona koju je recitovao svojim prijateljima bila mnogo tragičnija od konačne koja je objavljena. Tako i Maksim Gorki piše da kada je Jesenjin recitovao jednu od prvih verzija Crnog čoveka bio duboko potresen i plakao.

Sergej Jesenjin u poemi Crni čovek slika večnu borbu između dobra i zla koja je postojala u njemu celog njegovog kratkog života. Ova poema je i prikaz njegove lične drame i simbolični prikaz borbe čoveka protiv sebe kao svog sopstvenog neprijatelja.

Poema Crni čovek počinje uzvikom "prijatelju moj, prijatelju moj", koji se ponavlja više puta u strofama, a zatim nastavlja sa priznanjem pesnika "bolestan sam mnogo, mnogo". On ne zna odakle mu dolazi bol. Ekpresivnim metaforama slika nesanicu, glavu poredi sa pticom koja teži da odleti i kaže "glava moja maše ušima", a njene noge oko njegovog vrata "gube sve više moć". U takvoj noći do njega dolazi i sedne na krevet misteriozni crni čovek, koji se može tumačiti kao alter ego pesnika, još jedno njegovo "ja". Crni čovek "vuče prstom po odvratnoj knjizi" i čita mu život "zadajuć duši tugu i strah". On kaže da je "poeta s nevelikom al' živahnom snagom" živeo u "zemlji najodvratnijih hulja i šarlatana" i bio avanturist. Poeti sreću nije donela žena "od preko četeres leta", koju je voleo, i crni čovek tvrdi da je sreća samo "veština uma i ruku", a da "veliku muku zadaju skrhani i lažni gestovi", i "biti nasmejan, prirodan i tih, najveća je umetnost na svetu". Pesnik odbija priču crnog čoveka, koji je za njega odavno "mrzak, ozloglašen gost". U nemogućnosti da zadrži bes i ljutnju, on pokušava da uništi prokleti pandan crnog čoveka, baca svoj štap na njega. U poslednjoj strofi pesnik stoji sam ispred razbijenog ogledala, s cilindrom na glavi. Ogledalo simbolično predstavlja provodnik ka drugim svetovima koji vode osobu od stvarnosti prevare demonskog sveta u kojem i dalje ostaje crni čovek.

Pročitano 5262 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 19 Juni 2020 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Crni čovek