Artnit

Sreda, 20 Februar 2013 21:23

Umetničke osobine Vukovog pripovedanja Istaknut

Dizajn korica knjige Srpske narodne pripovetke Dizajn korica knjige Srpske narodne pripovetke

Vuk Stefanović Karadžić se rano zainteresovao za narodne pripovetke. Još 1815. godine Tešan Podrugović kazuje mu u Šišatovcu pripovetku Međedović, a u Srpski rečnik 1818. godine Vuk unosi narodne anegdote. 1821. godine on izdaje prvu zbirku od dvanaest šaljivih narodnih pripovedaka, a tek 1853. godine izdaje u Beču Srpske narodne pripovetke.

Vuk Stefanović Karadžić je pripovetke najčešće dobijao od varošana. Od pedeset pripovedaka, koliko ih ima u zbirci Srpske narodne pripovetke, samo deset je sam čuo na izvoru, u patrijahalnoj sredini; osam u detinjstvu u Tršiću, a dve od hajduka, pesnika i ustanika Tešana Podrugovića.

Pripovetke koje su kružile po varošima južne Ugarske su postale u punom smislu narodne tek kada ih je Vuk strogo književnim postupkom, vratio u njihovo prvobitno stanje i ispričao ih kao idealan seljak pripovedač. On je izbacio iz njih gradski kolorit i malovarošku razneženost. O značaju ove zbirke Vuk u oglasu za pripovetke, kaže: "Kao što su pjesme, ugled jezika naše narodne poezije, tako će ove pripovijetke biti ugled narodnoga jezika u prozi".

Vuk Stefanović Karadžić je pripovetke podelio na dve grupe: ženske, bajke, "one u kojima se pripovijedaju kojekaka čudesa, ono što ne može biti", i muške, "one u kojima nema čudesa, nego ono što se pripovijeda rekao bi čovjek da je zaista moglo biti".

Bajke u Srpskim narodnim pripovetkama su književno delo trajne umetničke vrednosti. Zlatna jabuka i devet paunica, Međedović, Pepeljuga, Čardak ni na nebu ni na zemlji, Aždaja i carev sin, Đavo i njegov šegrt, Stojša i Mladen, Nemušti jezik, Divljan, Zlatoruki ovan, Devojka brža od konja zauzimaju posebno mesto u srpskoj književnosti.

U Srpskim narodnim pripovetkama pripovedanje Vuka Stefanovića Karadžića je široko i epsko, slikovito i anegdotsko u isti mah. Narodnim rečima se kazuje jasno i kristalno, a opet zgusnuto, kondenzovano i bez ijednog suvišnog izraza.

Pročitano 3649 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 Mart 2021 11:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Umetničke osobine Vukovog pripovedanja