Artnit

Utorak, 08 Mart 2016 11:32

Italo Zvevo - Sva njihova nesreća bila je izazvana njihovim siromaštvom Istaknut

Dizajn korica knjige Senilnost Dizajn korica knjige Senilnost

Jedne večeri, našavši se s Anđolinom, dođe na ideju koja bar na trenutak znatno ublaži njegovo raspoloženje. Bio je to san koji je, uprkos Anđolininoj blizini, imao i razvio pored nje. Oni su tako nesrećni zbog bede koja vlada u društvu. Toliko je bio uveren u to da pomisli kako je spreman na herojska dela za pobedu socijalizma. Sva njihova nesreća bila je izazvana njihovim siromaštvom. Njegove reči su podrazumevale da se ona prodaje i da je primorana na to siromaštvom svoje porodice. Ali ona to ne primeti pa su joj njegove reči zvučale kao milovanje; uostalom činilo joj se da on okrivljuje samo sebe.

U drukčijem društvu ona je mogla biti njegova javno, odmah, ne bi bila primorana da se prvo da krojaču. Primao je na sebe Anđolinine laži, samo da je učini što nežnijom i da je navede da usvoji te njegove ideje ne bi li udvoje sanjali. Ona zatraži neka objašnjenja, i on joj ih dade blažen što je njegov san progovorio. Ispriča joj o ogromnoj borbi koju su poveli siromašni protiv bogatih, većina protiv manjine. Nije bilo nikakve sumnje u njen konačni ishod koji će doneti slobodu svima, pa i njima. Govorio joj je o uništenju kapitala i o radu, kratkom i prijatnom, koji će biti obaveza svih. Žena će biti ravnopravna s muškarcem, a ljubav će biti uzajamni dar.

Ona zatraži druga objašnjenja, koja odmah poremetiše san, a zatim zaključi: "Ako bi se sve razdelilo, ne bi ostalo ništa ni za koga. Radnici su zavidni i lenštine, pa neće uspeti ni u čemu". On pokuša da raspravlja, ali brzo odustade. Kći naroda bila je na strani bogatih.

Iz romana Senilnost

Pročitano 3419 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 Juni 2020 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Italo Zvevo - Sva njihova nesreća bila je izazvana njihovim siromaštvom