Artnit

Subota, 27 Februar 2016 12:10

Put kojim nisam pošao Istaknut

Isak Levitan - Staza Isak Levitan - Staza

The Road Not Taken ili u prevodu sa engleskog jezika Put kojim nisam pošao, je poznata pesma jednog od najvećih američkih pesnika XX veka Roberta Frosta. Ova pesma je objavljena 1916. godine, kao prva pesma u njegovoj zbirci pesama Planinski interval. U središtu pesme je arhetipska dilema čoveka, koji u životu naiđe na bezbroj puteva, i stvarno i figurativno. Iako naizgled jednostavna pesma, bila je tema veoma različitih tumačenja. Godine 1961. sam pesnik je prokomentarisao da je ova pesma varljiva.

Pesma Put kojim nisam pošao sastoji se od četiri strofe, a svaka ima po pet stiha. Napisana je u prvom licu, pa se postavlja pitanje da li je narator pesnik ili neka ličnost, karakter kreiran za potrebe pesme. Pesnik mora da izabere između dve suprotstavljene staze u šumi, i on taj izbor vidi kao metaforu za izbor između različitih pravaca u životu. Simbol puta se uglavnom koristi da označi putovanje života. Međutim, u ovoj pesmi označava, ne samo putovanje, već i odredište.

U prvoj strofi pesme Put kojim nisam pošao, pesnik dok hoda jednog jesenjeg dana u šumi gde lišće menja boju u žuto, a zatim bira između dve staze koje vode u različite pravce. On žali što ne može da prati oba puta, ali pošto to nije moguće, razmišlja duže kako bi razmotrio svoj izbor. U prvoj strofi i na početku druge, jedan put izgleda poželjnije “jer beše sav čist i zelen“, ali do početka treće strofe on shvata da su putevi otprilike isti “i oba se jednako pružahu tog jutra“. Kasnije u trećoj strofi, on pokušava da se bodri uveravanjem da će se vratiti jednog dana i hodati drugim putem. Na kraju treće strofe i u četvrtoj, međutim, pesnik žali i shvata da se verovatno nikada neće vratiti da bi krenuo drugim putem. On kaže: “Al’ znajući da sudbina je čudna sumnjah da ikada vratiću se tu.“ U četvrtoj strofi, on razmatra kako će izgledati izbor koji je napravio u budućnosti. On veruje da će videti kada pogleda godinama kasnije unazad, da je zapravo izabrao put “kojim se ređe ide“ i da “nakon toga ništa nije bilo kao pre“.

Pročitano 5569 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Juni 2021 11:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Put kojim nisam pošao