Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 18 Februar 2016 12:10

Milan Kundera - Inteligentan čovek je osuđen da živi u večitom progonstvu Istaknut

Dizajn korica knjige Oproštajni valcer Dizajn korica knjige Oproštajni valcer

- Sva nesreća je u tome - nastavio je Škreta posle dužeg razmišljanja - što je čovek okružen glupacima. Postoji li neko u ovom gradu kome bih se mogao obratiti za savet? Inteligentan čovek je osuđen da živi u večitom progonstvu. To je pitanje o kome neprestano razmišljam, jer spada u moju struku: čovečanstvo proizvodi upravo neverovatne količine glupaka.

Što je pojedinac gluplji ima veću želju da se razmnožava. Savršeni pojedinci imaju jedno, u najboljem slučaju dvoje dece, a oni najbolji - među koje spadaš i ti - obično dođu do zaključka da ne treba da imaju potomstvo. To je prava katastrofa. A ja neprestano sanjam o svetu u kojem se čovek, kad se rodi, neće naći među strancima nego među braćom.

Jakub je slušao Škretu, ali u njegovim rečima nije nalazio ništa naročito zanimljivo.

- Molim te da to ne shvatiš kao frazu - nastavio je Škreta. - Nisam političar, nego lekar, i reč brat znači za mene nešto sasvim konkretno. Braća su oni ljudi koji imaju bar jednog zajedničkog roditelja. Svi Solomonovi sinovi, stotine njih, iako su imali svaki svoju majku, bili su braća. To je sigurno bilo divno! Šta kažeš na to?

Iz romana Oproštajni valcer

Pročitano 3287 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci