Artnit

Utorak, 05 Februar 2013 22:12

Vladika Danilo Istaknut

Predstava vladike Danila u Gorskom Vijencu (u stvari to je lik samog Njegoša) Predstava vladike Danila u Gorskom Vijencu (u stvari to je lik samog Njegoša)

Vladika Danilo je nosilac političke misli u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša. Suočen sa problemima od čijeg je rešavanja zavisila nacionalna sloboda Crne Gore, mora o svemu dobro da promisli pre nego što donese odluku.

Na samom početku speva vladika Danilo se nalazi pred opštom dilemom. Narod je tražio istragu poturica, a on toj istrazi prilazi sa drugačijim merilima, i u njoj vidi prolivanje bratske krvi. Poturčenjaci su po njemu iako druge vere, istog porekla kao i ostali Crnogorci koji nisu prešli u islam. Kada razmišlja o svetskim zbivanjima, zgražava se nad prolivanjem krvi zbog verskih ubeđenja, a um mu staje i pri samoj pomisli na krvavo razračunavanje između braće zbog vere. Duboka čovečnost u njemu ogorčeno se buni protiv prolivanja krvi u ime vere.

Misao vladike Danila o akciji je složena. On duboko analizira i predviđa posledice borbe u kojoj se sukobljavaju ideali sa stvarnošću, prošlost i budućnost sa sadašnjošću. Položaj vladike je dramatičan. U njegovom liku se prepliće lična usamljenost i usamljenost Crne Gore, a u njemu se vodi dramatična i unutrašnja borba. Izlaz iz protivrečnosti koje ga raspinju nalazi u prihvatanju surove logike istorije.

Postepeno, usled niza događaja vladika Danilo dolazi do novog saznanja i shvata da su poturčenjaci u toku vremena prihvatili jedno sasvim drugačije shvatanje života, suprotno shvatanjima seljačkog kolektiva iz kojeg su proistekli i narodne celine, i da su se "odrekli sebe". Za vladiku je patriotizam, a ne versko osećanje, primarno i vezuje ljude u narodnu zajednicu. To je dublji i širi, svesniji patriotizam, koji, pored krvne veze, predstavlja istovetnost u osnovnim shvatanjima života, u shvatanjima odnosa čoveka prema prirodi, međusobnih odnosa ljudi, pravde i istine. Vladika dolazi do uverenja "da je borba protiv njih ne samo neminovna nego i opravdana". Čim je tako istinski čovečno saznanje sazrelo u njemu on se odlučuje za istragu. Njegova razmišljanja ga ne vode u očajanje, već završavaju pozivom u borbu.

Lik vladike Danila, Petar Petrović Njegoš je prikazao veoma živo i reljefno. Njegov lik koji nosi u sebi humanost, plemenitost, miroljubivost traje kao večiti ideal najviših moralnih vrednosti čoveka.

Pročitano 60022 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vladika Danilo