Odštampajte ovu stranicu
Subota, 31 Oktobar 2015 11:42

Margita djevojka i vojvoda Rajko Istaknut

U narodnim epskim pesmama pokosovskog ciklusa dominantno viđenje sveta i života, sudbine naroda i sudbine pojedinca je pesimističko. Ove pesme su vapaj za slobodom i pravdom. Vrhunac tog vapaja je ostvaren u završnoj pesmi ciklusa, Margita devojka i Rajko vojvoda, koju je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić od pevača Starca Raška. Po narodnom predanju u pesmi se govori o vojvodi Radoslavu Čelniku, vladaru Srema u XVI veku čiji se prestoni grad nalazio u Slankamenu, a koji se ubio posle poraza od Turaka.

Motiv narodne epske pesme Margita djevojka i vojvoda Rajko je redak u srpskoj narodnoj poeziji: bespomoćnost pred turskom silom dovodi glavnog junaka do samoubistva. Ova pesma predstavlja potresni epilog saznanja o uzaludnoj borbi sa nadmoćnom silom i izražava više beznađe nego nadu.

Na početku pesme Margita djevojka i vojvoda Rajko, Margita djevojka šeta gradom Slankamenom i kune vojvodu Rajka ovim rečima: "Bog t ubio Rajko vojevoda! Čim ti nasta na Srijem vojvoda, tako nama Turci dodijaše..." Kada je čuo šta Margita devojka govori, vojvoda Rajko joj kaže da ga ne kune i pominje važne ličnosti iz srpske prošlosti i njihove zadužbine. Nabrojao je junake, sve "boljeg od boljega", od Dalmacije do Srema i od Bosne do Beograda, koji "su bili, pa su preminuli", a on je ostao sam. Shvatajući svoju beznadežnu usamljenost on kaže: "Sam ostade u Srijemu Rajko kao suvo drvo u planini." Kod njega se učvršćava misao da je bolje umreti stojeći, nego živeti klečeći, i on poteže nož iza pojasa i ubija se. Margita djevojka, koju su dirnule bolna prošlost naroda i smrt vojvode Rajka, uzima njegov nož i ubija se.

Pročitano 4386 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Novembar 2015 12:15
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci