Artnit

Četvrtak, 30 Juli 2015 11:45

Vilijam Fokner - Greh ili brak Istaknut

Dizajn korica knjige Svetlost u avgustu Dizajn korica knjige Svetlost u avgustu

Hajtauer opet sedi kao istočnjački idol između svojih ruku paralelno položenih na naslon stolice. - Idite, Bajrone. Idite. Sada. Odmah. Napustite zauvek ovo mesto, ovo strašno, strašno mesto. Ja vam čitam misli. Reći ćete mi da ste tek sada upoznali šta je ljubav; a ja ću vama reći da ste tek sad saznali šta je nada. To je sve; nada. Predmet nije važan, ni za nadu, pa čak ni za vas. To može imati samo jedan cilj, put kojim ste vi krenuli: greh ili brak.

A vi ne želite greh. Tako je to, Bože mi oprosti! Kod vas će to biti, može biti, samo brak ili ništa. I vi ćete navaljivati da to bude brak. I ubedićete je; možda ste je već ubedili, samo ona toga nije svesna, i ne bi priznala; zašto bi inače ostala ovde ne preduzimajući ništa da nađe čoveka kojeg je došla da nađe. Ja vam ne mogu reći: "Izaberite greh", jer vi ne biste samo mene omrzli, već biste i na nju preneli mržnju. Zato vam kažem: Idite. Odmah. Smesta. Okrenite glavu i više se ne osvrćite natrag. Samo ovo nemojte, Bajrone.

Oni gledaju jedan drugog. - Znao sam da vam to neće biti pravo - reče Bajron. - Računam, dobro sam uradio što nisam seo kao da sam gost. Ali, ovo nisam očekivao. Da ćete i vi ustati protiv obeščašćene i prevarene žene...

- Nijedna žena koja ima dete nije prevarena; muž majke je već rogonja, bio on otac deteta ili ne. Izaberite bar jednu od deset mogućnosti. Ako već morate da se ženite, ima slobodnih žena, devojaka, nevinih devojaka. Nije pravo da se žrtvujete zbog žene koja je već izabrala sebi čoveka i sada hoće da odustane od tog izbora. To nije u redu. To nije pravedno. Bog nije tako odredio kad je stvorio brak. On ga stvorio? Žene su stvorile brak.

Iz romana Svetlost u avgustu

Pročitano 2779 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vilijam Fokner - Greh ili brak