Artnit

Nedelja, 27 Januar 2013 22:46

Gazda Marko Istaknut

Gazda Marko je jedan od najvitalnijih i psihološki najuverljivijih muških likova u romanu Nečista krv, ali i u celokupnoj prozi Bore Stankovića. I gazda Marko, kao i ostali likovi Bore Stankovića, nosi u sebi neiživljenost i promašenost života.

Gazda Marko je markantan lik koji oblikuje prošlost starih srednjovekovnih varvarskih običaja. On je seljak, robustan, maljav, jakih nagona i strasti, otvrdnuo u životu i borbi. Duboko u njemu živi mit o nedostižnoj lepoti. Sofkina retka lepota koja jednom procveta u stoleću magični je lik tog mita. On ne uzima Sofku za sina, već za sebe sledeći jedan varvarski, izopačen običaj. Opčinjen je Sofkom i on joj se raduje, i iskonski ljudski strepi da grubošću ne povredi njenu lepotu. U njemu se vodi divovska borba pred njenim vratima one svadbene noći koja je za nju bolna tragedija poraženih snova. On zna za rane nanete njenoj mladosti i lepoti, njenoj duši. Duboko u sebi on je pesnik u duši. Pesma njegovog života, pesma tragična, nedomašenih čežnji i snova, i iskonski čovečna pobeđuje zvuke njegove krvi.

Ali je nečista krv u gazda Marku, u trenutku vrhovnog grča patnje, sagorela nežnost. Pred Sofkom je pataloški blag i mek. On je osetio da je ova prozračna hadžijska kći nedostupna, ne zato što on ne bi mogao da je uzme, već zato što on u dodiru sa njom, od same prve jeze, postaje drugi čovek.

Rastrzan između starih varvarskih običaja i patrijahalnih normi, između snova i čovečnosti gazda Marko beži od sebe, od mraka i besova prirode, od svoje vrele krvi. Njegova suzbijena ljubav i sapeta snaga pretvaraju se u samoubilačku grižu savesti. U nastupu bola - a on ga je tek tada osetio u svoj njegovoj neodoljivosti - on je pobegao u Tursku, potukao se sa Arnautima, pao ranjen. On svesno ide u smrt, za njega drugog rešenja nema. Kida zavoje sa rana na trbuhu i umire u najvećim mukama. Poginuo je da bi spasao pesnika svoje duše.

Lik gazda Marka, Bora Stanković u romanu Nečista krv slika reljefno i živo. On nosi u sebi promašenost života i nedosanjane mladalačke snove. I njegov život uništava nečista krv poslednjeg izdanka loze efendi-Mite, jer sam dodir sa njima donosi zlo.

Pročitano 26025 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Februar 2014 15:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gazda Marko