Artnit

Utorak, 07 Juli 2015 20:50

Mario Vargas Ljosa - Život dostojan življenja Istaknut

Dizajn korica knjige Pohvala pomajci Dizajn korica knjige Pohvala pomajci

DON RIGOBERTO uđe u kupatilo, navuče rezu i uzdahnu. Istog časa ga ophrva lagodno, podmirujuće osećanje olakšanja i iščekivanja: tih samotničkih pola sata biće srećan. Tako beše svake noći, nekad malo više, nekad malo manje, ali svojeglavi obred koji je tokom godina bio usavršavao, kao što umetnik lašti i kuje svoje remek-delo, nikada nije prestao čudovišno da deluje: da ga odmara, da ga miri sa bližnjima, da ga podmlađuje i da ga pokreće.

Svaki put bi izlazio iz kupatila s osećanjem da je, uprkos svemu, život dostojan življenja. I zato nikada nije prestao da ga slavi, otkad mu je - pre koliko li to beše? - palo na um da pretvara ono što za obične smrtnike beše rutina koju su sprovodili bez ikakve svesti, kao mašine - pranje zuba, ispiranje usta i tome slično - u jedan rafinirani domaći posao kojim je od sebe, pa makar i samo u prolaznom, kratkotrajnom času, gradio jedno savršeno stvorenje.

U mladosti je bio predani pobornik Katoličke akcije i snevao da promeni svet. Ubrzo je shvatio da, kao svi kolektivni ideali, i taj beše tek jedan nemogući san, osuđen na propast. Njegov praktični duh ga je naveo da ne traći vreme vojujući bitke koje će pre ili kasnije izgubiti. A onda je pretpostavio da je ideal savršenstva možda bio dostupan usamljenom pojedincu, suzbijenom na jednu ograničenu prostornu (čistoća, telesno zdravlje, na primer, ili erotska praksa) i vremensku sferu (metodična pranja i noćna šepurenja pre spavanja).

Iz romana Pohvala pomajci

Pročitano 4300 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Mario Vargas Ljosa - Život dostojan življenja