Artnit

Petak, 08 Maj 2015 11:15

Sloboda Istaknut

Fernan Leže - Ilustracija pesme Sloboda Fernan Leže - Ilustracija pesme Sloboda

Tokom Drugog svetskog rata francuski pesnik Pol Elijar, jedan od osnivača nadrealizma uključuje se u Pokret otpora. U leto 1941. godine piše svoju poznatu pesmu Sloboda, koja predstavlja poetsku odu slobodi. Ova pesma je objavljena u tajnosti, u Engleskoj 1942. godine, a hiljade njenih kopija su padobranima izbacivali Raf avioni preko okupirane Francuske, kako bi se pružila nada svima onima koji bi pronašli pesmu.

Pol Elijar se u pesmi Sloboda fokusira na jednu reč, slobodu. Ovu reč on piše na svojim školskim sveskama, na drveću, na stolovima, čak i na gnezdima i grmlju. Ova pesma se zasniva na ponavljanju. Mnogo stihova počinje sa rečju na, koja se odnosi na sva različita mesta na kojima pesnik piše reč sloboda. Ponavljanje služi da naglasi čitaocu koliko je važna ova reč pesniku, on hoće slobodu svega. Poslednjim stihom pesme "Snagom jedne reči ponovo počinjem svoj život rođen sam da te upoznam" naglašava vrednost i značaj slobode za njega.

Fokusirajući se na reč sloboda Pol Elijar u pesmi Sloboda ukazuje koliko je važan koncept slobode. Po analogiji sloboda se povezivala uz revoluciju. Međutim, nadrealisti kao i Elijar verovali su da je revolucija bila važna, jer samo kroz revoluciju može da se postigne potpuna sloboda. Ali, govoreći o revoluciji nisu samo govorili o političkoj slobodi, kakva se obično povezuje sa revolucijama, već i o ličnim i umetničkim slobodama do kojih su po njihovom mišljenju samo forme avangardne umetnosti poput nadrealizma mogle da dovedu. U pesmi je istaknuta moć reči sloboda. A, imati potpunu slobodu sa rečima je najmoćnija stvar od svega.

Pročitano 3188 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Novembar 2019 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sloboda