Artnit

Sreda, 04 Februar 2015 13:10

Marsel Eme - “Siromašni, snađite se!“ Istaknut

Panajotis Tecis - Kafe Panajotis Tecis - Kafe

Petorica ih je bilo, svi odreda sinovi pariskih milijardera, sve u francima, sa imovinom u inostranstvu, pet dakle tatinih sinova srećnih i maženih, automobili, ženske u vizonu, i jedan šesti koji nije bio tatin sin, jer mu je tata bio loše plaćeni sitni službenik, nezadovoljan, nesrećan, iz senske Prefekture. Petorica su upoznali šestog u književnom kafeu na Sen-Žermenu a ovaj ih je ubedio da osnuju mesečni časopis po imenu: Nazad.

Kao što se i može pretpostaviti, oni su doneli novac a on je doneo ideju. Sinovi milijardera bili su dobra i zlatna deca, poštena, vesela, ponekad i vredna, a iako pomalo naivni, vrlo prijemčivi za stvari duha. Nije važno kako su se zvali. Ali kazaću ime sina sitnog službenika, onog nitkova. Zvao se Marten, dvadeset i tri godine mu je, diplomirao je književnost, a i pored roditeljskih zahteva nije hteo da bude ni profesor, ni lektor u ministarstvu, niti bilo šta što bi bilo ponos skromnih i zaslužnih ljudi. Slatkorečiv i laka pera, Marten je imao izopačenu prirodu i suv kikot od koga je podilazila jeza.

Ideju o tome kako je izgledao prvi i jedini broj časopisa Nazad steći ćemo već i letimičnim pregledom. Uvodnik, koji je napisao Marten, imao je naslov: "Dosta revolucionarne zakrečenosti!" Ostali članci, čiji su potpisnici bili petorica tatinih sinova, glasili su: "Siromašni, snađite se!", "Volimo bogate!"; "Treba vratiti mase tamo gde spadaju!"; "Narod je blesav"; i "Krupni Kapitalu, eto nas!".

Ako je i bilo lako ubediti pet milijarderskih sinova da osnuju časopis, treba kao opravdavajuću činjenicu spomeniti da nisu odmah i prihvatiti njegov duh. Dugo su raspravljali, predomišljali se, i posle petnaest dana dogovaranja zamalo da napuste ideju o časopisu. Ali Marten je bio jak, strašno jak. S veštinom koju moramo nazvati đavolskom on je govorio o hrabrosti misli, nekonformizmu, slobodi, istini, poštenju - reči su to koje su nekad davno mnogo zla načinile a i danas mogu načiniti štete među omladinom. "Mi imamo misiju da ispunimo, govorio je, a to je da oslobodimo duhove i probudimo savesti." Na kraju, jadni mališani su podlegli njegovom ubeđivanju i, što je još gore, njegovo mišljenje usvojili kao svoje.

Iz priče Nazad

Pročitano 3889 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Decembar 2020 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marsel Eme - “Siromašni, snađite se!“