Artnit

Ponedeljak, 12 Januar 2015 15:36

Erih Marija Remark - Mi provodimo mučan i krajnje površan život Istaknut

Dizajn korica knjige Na zapadu ništa novo Dizajn korica knjige Na zapadu ništa novo

Često sedim pred samim sobom kao pred strancem kada u tihim trenucima zagonetni odblesak prošlosti kao mutno ogledalo pred mene iznese obrise moga sadašnjeg života, i onda se čudim kako se čak i ovom obliku prilagodila ona neizreciva aktivnost koja se zove život.

Sva druga ispoljavanja leže u zimskom snu, život je samo na večitom oprezu od pretnje smrti - on nas je u mislene životinje pretvorio da bi nam dao oružje instinkta; on je u nas utisnuo tupost da se ne skršimo od strave koja bi nas spopala pri jasnom, svesnom mišljenju; on je u nama probudio sklonost za drugarstvo da bismo izbegli ponor usamljenosti; on nam je podario ravnodušnost divljaka da bismo, i pored svega, svaki povoljan trenutak osetili i zgrtali za rezervu protiv navale ništavnosti. Tako mi provodimo mučan i krajnje površan život, a samo ponekad neki događaj ubaci varnicu. Ali onda iznenadno izbije plam bolne i ubistvene čežnje.

To su oni opasni trenuci koji nam kazuju da je prilagođavanje ipak samo veštačko, da ono nije pravo spokojstvo već najčešće naprezanje za spokojstvom. Mi se spolja, po načinu života, skoro ne razlikujemo od crnih Bušmana; ali ovi mogu stalno takvi da budu jer su baš takvi, jedino što se dalje razvijaju naprezanjem svojih duhovnih snaga, a kod nas je obratno: naše unutrašnje snage napregnute su ne za daljim razvijanjem, već za nazadovanjem. Oni su, kao takvi, opušteni i prirodni, a mi smo krajnje napregnuti i izvitopereni.

Iz romana Na zapadu ništa novo

Pročitano 3490 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Erih Marija Remark - Mi provodimo mučan i krajnje površan život