Artnit

Nedelja, 06 Januar 2013 00:02

Pomalo je takijeh junaka, Ka' što bješe Strahiniću bane Istaknut

Đura Jakšić - Banović Strahinja Đura Jakšić - Banović Strahinja

Narodna epska pesma iz pretkosovskog ciklusa Banović Strahinja se po svojoj umetničkoj obradi i motivu izdvaja u narodnoj epskoj poeziji. To je jedna od najlepših pesama o čovekovoj slobodi i dostojanstvu, ljubavi, praštanju i velikom junaštvu. U osnovi pesme je viteška etika njenog glavnog junaka, Banović Strahinje.

Banović Strahinja je prikazan kao veliki junak koji se svojom hrabrošću ističe u boju sa Turcima. I kada mu je Turčin Vlah-Alija spalio dom, oterao sluge i odveo ženu u Kosovo polje on nije klonuo duhom. Od ženine rodbine traži pomoć da je izbavi, ali je ne dobija. Iako ostavljen od prijatelja i od ženine rodbine ne koleba se, i kreće sam na Kosovo da povrati svoju ljubu i opere ukaljanu čast. Uz njega ostaje samo pas, hrt Karaman.

Na svom putu Banović Strahinja prolazi pored daleko jačeg neprijatelja, ali ne oseća strah. Sreće i starog derviša koga za bana vezuje davno učinjeno dobročinstvo, ali i ista sudbina - izdaja bližnjih. Stari derviš mu odaje priznanje za njegovu hrabrost i vrline i bodri ga da ne posumnja u svoje vrednosti.

Pošto je Banović Strahinja našao Vlah-Aliju sa svojom ženom, koja mu je u međuvremenu postala i ljubavnica, zove ga na megdan. Megdan je trajao letnji dan do podne. Iako napušten i od svoje žene, koja ga čak i izdaje udarajući ga mačem po glavi, nalazi u sebi dovoljno snage da savlada Vlah-Aliju. Nakon pobede dovodi svoju ženu u porodični dvorac gde se očekuje da upravo on preljubnici iskopa oči, ali kod njega preovladava ljubav nad patrijarhalnim kodeksom. On je bio sposoban i da oprosti neprijatelju, ali i da svojoj ženi oprosti prevaru i izdaju, i odvede je svojoj kući.

U liku Banović Strahinje utkano je veliko junaštvo. Ali, Banović Strahinja nije samo veliki junak, on se ističe i ljudskim dostojanstvom. Njegova veličina je pre svega u praštanju. Praštanje zapravo zahteva mnogo više čovečnosti i snage nego osveta.

Pročitano 35256 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 Novembar 2018 12:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pomalo je takijeh junaka, Ka' što bješe Strahiniću bane