Artnit

Subota, 05 Januar 2013 00:05

Ep o Gilgamešu Istaknut

Reljef Gilgameša iz VIII veka pre nove ere Reljef Gilgameša iz VIII veka pre nove ere

Ep o Gilgamešu je najveće i najpoznatije delo sumersko-vavilonske književnosti. Nastao je oko 1700. godine pre nove ere. Napisan je na glinenim pločicama koje su čuvane u Asurbanipalovoj biblioteci u Nivivi, gde je bilo 300 000 glinenih pločica.

Glavni junak epa je Gilgameš, kralj grada Uruka, koji je bio jedna trećina čovek, a dve trećine bog. Naglašena je njegova lepota i snaga, ali je on prema svojim podanicima u početku bio dosta nadmen, surov i imao veliku moć nad njima. Bogovi su uvideli patnju naroda i stvorili su Enkidua, čoveka divljine, koji je bio ravan Gilgamešu. Enkidu je živeo u slobodnoj prirodi, sve dok Gilgameš nije poslao mladu ženu da ga zavede i odvoji od stoke. Pošto je Enkidu saznao šta Gilgameš radi svom narodu, dolazi u Uruk i bori se sa njim. Gilgameš pobeđuje, ali zahvaljujući svojoj majci oni postaju dobri prijatelji i braća.

Prijateljstvo sa Enkiduom menja Gilgameša. Zajedno putuju u daleku Kedrovu šumu, ubijaju strašnog čuvara Kedrove šume i savlađuju moćno čudovište Humbabu. Ubijali su lavove u bregovima i nebeskog bika koga su bogovi poslali na zahtev boginje Ištar da uništi Gilgameša i njegov grad. Boginja Ištar je želela da se osveti zbog drskog odbijanja Enkidua njene ponuđene ljubavi. Posle povratka iz Kedrove šume Enkidu se razboleo. Bolest ga savlađuje i on umire.

Uplašen od smrti i emocionalno slomljen Gilgameš juri preko stepe i njegov jedini cilj postaje da umakne ljudskoj sudbini, da stekne besmrtnost. On kreće na put želeći da otkrije tajnu života i smrti. Na tom putu se susreće sa čudnim predelima i bogovima. Na jednom ostrvu sreće svog pretka Utanpištima i njegovu ženu. Njih su bogovi učinili besmrtnim, i spasili ih od propasti u opštem potopu. Gilgamešu je predak odao tajnu besmrtnosti i naučio ga kako da pronađe, tajnu večnog života. Tu travku besmrtnosti Gilgameš je oteo da bi je dao i svojim sugrađanima, ali zmija mu je ukrala travku. Na putu ka istinskom saznanju Gilgameš ide u podzemni svet lađom Ur Šanaba, moreplovca. U podzemnom svetu razgovara sa senkom svog prijatelja Enkidua o sudbini mrtvih. Posle toga vraća se u svoj grad i umire u snu.

Ep o Gilgamešu je dramatičan prikaz postojanja čoveka koje je uslovljeno neizbežnom smrću. To je ujedno i jedna od najdirljivijih priča o potrazi za besmrtnošću i prijateljstvu. Gilgameš je junak koji se ne miri sa sudbinom i traži izlaz, ali ga ne nalazi, jer je morao da bude samo čovek. Život čoveka može se približiti večnosti samo stvaranjem dela koje nosi trajnu i humanu vrednost, dela koje će postojati i o kome će se pričati i posle fizičkog nestanka čoveka.

Pročitano 20046 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 29 Novembar 2018 12:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ep o Gilgamešu