Artnit

Ponedeljak, 01 Decembar 2014 12:25

Samoglasnici Istaknut

Ilustracija pesme Samoglasnici Ilustracija pesme Samoglasnici

Francuski pesnik Artur Rembo, preteča simbolizma i nadrealizma se u svojoj poeziji u potpunosti držao načela koje je dao francuski pesnik simbolista Šarl Bodler, ne otkrivajući suštinu simbola, a ukazujući na to da pesnik zna pravo značenje. I u sonetu Samoglasnici, koji je objavljen 1884. godine u eseju Ukleti pesnici francuskog pesnika Pola Varlena, pokušava da pronađe univerzalni pesnički jezik, dajući boju samoglasnicima između kojih uvek vlada kontrast.

Na početku pesme Samoglasnici Artur Rembo daje svakom samoglasniku neki epitet, čime ističe da su samoglasnici stubovi jezika. Samoglasnici nisu poređani po azbučnom redu i ne zauzimaju isti prostor, a svaki se povezuje sa bojom: "A crno, E belo, I rujno, O plavo, U zeleno." Tako dolazi do pet slojeva u kojima se može opisati ljudski život od njegovog nastanka pa do završetka.

Počevši od prvog samoglasnika od početka celine, od najnižeg dela čovekovog života, od rađanja Artur Rembo opisuje dolazak na svet i patnje u njemu. Prvi sloj samoglasnik A počinje sa slikom crnog pojasa muva "što blistavo nad svirepim smradom kupe se i zuje", što simbolično opisuje svet u kome se rađa novi život. Drugi sloj samoglasnik E, je prvi stepen života, gde "belina čadora predstavlja sigurnost, a "cveće zanjihano" lepotu prirode. Samoglasnikom I se dolazi do čovekovog ideala ljubavi. U predstavlja spokoj i mir, "spokoj pašnjaka i stada, spokoj bora", zrelost, odmakle godine života. I na kraju O kao omega, kraj života, postojanja. Vrhovna truba simboliše moć i položaj Boga u odnosu na ostala četiri sloja u ovoj pesmi.

Postoje razne teorije o nastanku pesme Samoglasnici Artura Remboa, kao i o njenoj simbolici. Neki smatraju da je polazna inspiracija za ovu pesmu bio bukvar koji je imao kao dete i u kojem je svaki samoglasnik bio obojen različitim bojama. Ima mišljenja i da je pišući pesmu želeo da se zabavlja apsurdnim nadahnućem, ili da se njegov pogled dok je prelistavao rečnik, zadržavao na nekim rečima koje su evocirale boje. Pominje se i mogućnost da ga je interesovanje za alhemiju podstaklo da izabere pet samoglasnika, koje je poređao po izrazitom redu, a ne isključuje se i da je davao bojama simboličan smisao. Suzan Bernar smatra da treba imati u vidu da je Rembo napisao svoj sonet Samoglasnici više kao čovek koji vidi nego kao čovek koji čuje. Za Robera Forisona Samoglasnici su erotična pesma u kojoj boja u sonetu simboliše pet delova ženskog tela. Često se smatra i da se inspirisao idejom Šarla Bodlera o analogiji između boja, zvukova i mirisa, ali ipak njegova ideja nije bila da simbolizuje jedinstvo sveta, već da razlaže reč na elemente i od njih stvori novo delo.

Pročitano 17518 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Februar 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Samoglasnici