Artnit

Utorak, 25 Novembar 2014 12:17

Očiju tvojih da nije Istaknut

Marie Čerminova - Devojka sa bademastim očima Marie Čerminova - Devojka sa bademastim očima

Očiju tvojih da nije je jedna od najlepših pesama ciklusa Daleko u nama iz pesničke knjige Kora, Vaska Pope. Ova pesma, kao i druge pesme iz ovog ciklusa označena je brojevima i koristi prvi stih kao naslov pesme.

Ljubav kao dominantna tema ciklusa-poeme, Daleko u nama je osnovna tema pesme Očiju tvojih da nije. Tema ljubavi dvoje mladih razvijena je kroz četiri tercine, a u svakoj od njih je po jedan opis lepote voljene osobe, kojim se naglašava snaga ljubavi.

U prvom stihu pesnik slika svoju ljubav i voljenu osobu, i kaže: "Očiju tvojih da nije ne bi bilo neba u slepom našem stanu", čime ističe lepotu očiju i naglašava teskobu i nelagodnost koju oseća u svom stanu. Njene oči obasjavaju stan, čine ga prostranim i svetlim. Ovaj stih inicira uobličavanje poetskih slika koje postupnim nizanjem dočaravaju lepotu voljene osobe i snagu iskazane ljubavi pesnika prema njoj. Pesnik je očaran lepotom njenog smeha, koji unosi vedrinu, čini da više ne vidi zidove teskobnog stana, i sa njega skida teret teskobe. A zatim govoreći o lepoti njenog glasa, koji poredi sa slavujem, kaže da njen glas "očarava čak i vrbu da preko praga uđe u stan" i pridruži im se. Tako metaforički, kroz vrbu naglašava mladost, nevinost, nežnost.

Poslednja poetska slika dočarava lepotu ruku voljene osobe. One kao simbol za zagrljaj postaju i završnica ljubavne priče i vrhunca nežnosti i topline. Na samom kraju pesme, pesnik naglašava snagu svoje ljubavi uvodeći Sunce koje predstavlja život, zdravlje, svetlost, toplinu. Jer, bez ruku voljene osobe "Sunce ne bi nikad u snu našem prenoćilo" kaže pesnik. Tako snaga ljubavnog doživljaja, divljenja voljenoj osobi i njenoj lepoti dobija univerzalan sadržaj.

Pesma Očiju tvojih da nije ima unutrašnji sklad i harmoničan sadržaj. Jezik je jednostavan, a izraz eliptičan, jezgrovit. Veoma slikovito i u neobičnim metaforama Vasko Popa opisuje ljubav koja poništava teskobu i usamljenost, i čini život lepšim.

Pročitano 12445 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Juni 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Očiju tvojih da nije