Artnit

Četvrtak, 16 Oktobar 2014 15:25

U cara Trojana kozje uši Istaknut

Dizajn korica knjige Careve uši Dizajn korica knjige Careve uši

Narodne legende su protkane natprirodnim i sujeverjem. U njima se priča često o istorijskim ličnostima, kao što je na primer u narodnoj legendi U cara Trojana kozje uši. U ovoj legendi se pre svega slikovito ukazuje na činjenicu da se istina ne može sakriti, da se uvek probije, ma koliko je potiskivali.

U narodnoj legendi U cara Trojana kozje uši priča se o surovom i oholom caru Trojanu koji je imao kozje uši. Svakog dana caru je dolazio jedan berberin, koga bi posle brijanja, pitao šta je video. Svaki berberin je odgovorao da je video da car ima kozje uši, a car bi davao naredbu da se ubije. Kada je došao red na jednog berberina koji se napravio bolestan, on je poslao svog učenika caru da ga obrije. I učenika je car posle brijanja pitao šta je video, na šta je on odgovorio da nije video ništa. Kao nagradu car mu je dao dvanaest zlatnika i naredio da ga samo on brije. Ali, mladog berberina vremenom sve više muči tajna da car ima kozje uši. Pošto nije mogao da se uzdrži, a da ne kaže nekome, poslušao je savet svog majstora i iskopao rupu u polju nad kojom je izrekao svoju tajnu. Iz rupe je nikla zova, a svirale koje su pastiri pravili od nje odmah su razglasile skrivanu tajnu, da su u cara Trojana kozje uši. "Onda se car Trojan uveri da se na zemlji ništa ne može sakriti, pa onome berberinu oprosti život, i posle dopusti da svaki može dolaziti da ga brije."

Legenda o caru Trojanu slikovito prikazuje hrabrost i kukavičluk. Svi berberini, koji se nisu bojali kazne rekli su caru istinu, da on ima kozje uši, i tako iskazali svoju hrabrost. Kukavičluk pokazuje mladi berberin, koji se boji da kaže caru istinu i za to biva nagrađen. Ali, istina ga je toliko opteretila da ju je morao poveriti zemlji u kojoj je iskopao rupu. Iz rupe je nikla zova, a svirale koje su od nje pravljene pronosile su istinu: "U cara Trojana kozje uši". I u srpskom narodu postoji izreka, "U cara Trojana kozje uši" i pouka "Nikakva se tajna na svetu ne može sakriti".

Pročitano 44004 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero U cara Trojana kozje uši