Artnit

Nedelja, 21 Septembar 2014 11:56

Najveća je žalost za bratom Istaknut

Porodične narodne lirske pesme često pevaju o uzajamnoj i nežnoj ljubavi među braćom i sestrama. Najviše ljubavi i topline ima u pesmama koje pevaju o ljubavi sestre prema bratu. Poznatoj narodnoj lirskoj pesmi, Najveća je žalost za bratom Vuk Stefanović Karadžić je dao naslov kada ju je štampao prvi put 1815. godine, čime je odredio njenu osnovnu temu.

U narodnoj lirskoj pesmi Najveća je žalost za bratom, prikazana je veoma toplo i snažno žalost sestre, koja je izgubila brata. Slike tuge mlade žene Đurđevice su poređane gradacijski, od najslabije do najjače i povezane sa određenim ritualnim radnjama.

Herojska pozadina događaja o kome govori pesma Najveća je žalost za bratom nagoveštena je u prvim stihovima. Kada "Sunce zađe za Neven, za goru", a "junaci se iz mora izvoze" mlada Đurđevica shvata da se nisu vratila "tri njena dobra", muž, dever i brat. Za mužem "Đurđem je kosu odrezala", ali "kosa opet raste". "Za đeverom lice nagrdila", a "lice izrasta". "A za bratom oči izvadila". Gubitak brata je prikazan kao najveći, jer se ne može nadoknaditi kao što "oči ne mogu izrasti, niti srce za bratom rođenim".

Narodna lirska pesma Najveća je žalost za bratom obojena je tugom. Imajući, međutim u vidu društveno okruženje u kojem je nastala i prenosila se, može se dovesti i u vezu sa tužbaličkom tradicijom.

Pročitano 17267 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Najveća je žalost za bratom