Artnit

Subota, 20 Septembar 2014 11:42

Ovčar i devojka Istaknut

Pesme o radu, ili posleničke narodne lirske pesme su se često pevale uz rad, i o onim poslovima koji su bili dominantni u nekoj fazi razvoja društva. U vreme nastanka narodne lirske pesme Ovčar i devojka, rad čoveka se uglavnom svodio na tri osnovna zanimanja: zemljoradnju, stočarstvo i domaću radinost - pletenje i tkanje. Naslov i sadržaj pesme ukazuju na osnovni motiv i temu: rad i lepota rada, u koji je utkan i motiv ljubavi.

U početnim stihovima narodne lirske pesme Ovčar i devojka naznačen je fizički i duhovni portret devojke. Fizički portret je iskazan sintagmom "lepota devojka", a duhovni metaforama, žanje "zlatnom rukom" i "srebrnim srpom", koje ukazuju na vrednoću i upornost devojke. Tek "kad je bilo oko pola dana" začula se pesma devojke, u kojoj se prepliću motiv rada i motiv ljubavi. Usamljena devojka želi svojom pesmom da uspostavi kontakt sa mladićem. Njena pesma je obojena čežnjom za ljubavlju i u njoj su izražene njene intimne, skrivene želje, da joj neko bude zaštita i oslonac u životu, da misli na nju i voli je.

Ono što devojka traži, a što iskazuje u svojoj pesmi, je vezivanje snoplja, hladna voda i hladovina. Za težak rad, vezivanje snoplja ona daje belo lice, koje simboliše njenu lepotu, mladost, za "lađanu vodicu" svoje čarne oči, koje simbolišu svežinu, lepotu, toplinu, ljubav, a "ako bi miladak načinio" sebe, svoj život.

Pesmu devojke je čuo "ovčar od ovaca". On ispunjava sve njene želje: "rogozom joj snoplje povezao, od leske joj ladak načinio, i doneo lađane vodice." Ovčar odmah traži obećano i to veoma grubo: "Daj, devojko, što si obećala." Devojka ga odbija razlozima koji su osnovani. Ako joj je snoplje povezao i njegove "ovce po strnjiki pasu", ako joj je vodice doneo, i on se "lađane napio", a ako joj je "lada načinio" i on se "pod njim odmorio". Kroz navođenje razloga naglašava se da je devojka mudra, lukava, duhovita.

U narodnoj lirskoj pesmi Ovčar i devojka opisan je ne samo rad, već i mladalačka igra dvoje mladih. Zato je i zahtev mladića "daj, devojko, što si obećala", kao i lukavstvo devojke samo deo te duhovite, ali čiste igre.

Pročitano 17817 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ovčar i devojka