Artnit

Utorak, 16 Septembar 2014 11:22

Neistorijski ciklus narodnih epskih pesama Istaknut

Nicholas Roerich - Mrtav grad Nicholas Roerich - Mrtav grad

Neistorijski ciklus čine narodne epske pesme koje govore o ličnostima i događajima koji nisu poznati istoriji. Mnoge od ovih pesama pre spadaju u lirsko-epsku nego u epsku poeziju i podsećaju na bajke. U njima se opevaju motivi iz običnog, svakodnevnog života, porodičnih i društvenih odnosa, kao i različita verovanja i običaji.

Veći broj narodnih pesama iz neistorijskog ciklusa prožet je mitološkim elementima. Kao u narodnim bajkama i u njima se često peva o zmajevima, vilama i divovima. U mnoge od ovih pesama kasnije ulaze motivi i likovi iz crkvene književnosti, kao što su na primer razni grešnici, sveci, bogougodnici i Bogorodica.

Narodne pesme neistorijskog ciklusa veoma slikovito ilustruju život čoveka pritisnutog velikim neznanjem i predrasudama. Pred njim su se dešavale čudne i nerazumljive pojave: pomračivalo se sunce, padale zvezde, zemljotresi uništavali njihova naselja, kiše odnosile njihov trud, suše pržile njihova polja, a bolest i ratovi odnosili najmilije. Pošto nije mogao da pronađe uzroke ovih pojava osećao je veliki strah, i pokušavao da ih protumači Božjom voljom, ističući posebno svemoćni Božji uticaj. Tako se na primer, u pesmi Braća i sestre peva o Božjem uticaju na porodični život čoveka, a u pesmi Sveci blago dijele opevana je stroga Božja kazna zbog bezakonja koje je zavladalo među ljudima.

U neistorijskom ciklusu javljaju se i motivi koji vode poreklo iz književnosti dohrišćanskog perioda. U narodnoj pesmi Car Duklijan i Krstitelj Jovan, koja sadrži elemente istočnjačkog mita, opevana je borba između božanstva dobra i zla oko sunca-izvora života, a imena su promenjena, da bi pesma bila u duhu hrišćanskog učenja. Pesma Jovan i divski starešina je zanimljiva obrada poznate narodne pripovetke u kojoj su vidljivi elementi iz grčke mitologije.

Pročitano 6445 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Neistorijski ciklus narodnih epskih pesama