Artnit

Utorak, 02 Septembar 2014 12:05

Milan Kundera - Put njegovog života bio je ucrtan bezobzirno i strogo Istaknut

Dizajn korica knjige Smešne ljubavi Dizajn korica knjige Smešne ljubavi

Mladom čoveku ništa u životu nije nedostajalo toliko, koliko bezbrižnost. Put njegovog života bio je ucrtan bezobzirno i strogo: zaposlenje mu se nije iscrpljivalo samo osmočasovnim radnim vremenom: prodiralo je i u ostalo vreme, sa obaveznom dosadom na sastancima i radom kod kuće; a zahvaljujući radoznaloj pažnji bezbrojnih kolega i koleginica, zadiralo je i u njegov vremenski skroman privatni život koji nikada nije mogao ostati skriven pred drugima i koji je, uostalom, već više puta bio predmet tračeva i javnog preklapanja.

Ni dve nedelje godišnjeg odmora nisu mu pružale osećanje slobode i pustolovine; siva senka strogog plana spustila se i tu; oskudica u letnjem smeštaju u našoj zemlji prisilila ga je da moljaka za sobu u Tatrama već pola godine ranije i da za to traži potrebnu preporuku preduzeća, čija sveprisutna duša tako nije prestajala ni za trenutak da vodi računa o njemu.

Bio je sa svim tim pomiren, ali ga je, uprkos tome, s vremena na vreme spopadala strašna slika puta po kojem je bio gonjen, na kojem ga svi vide i s kojeg ne sme skrenuti. Ta slika mu se nametnula i u tom času; čudesni kratki spoj poistovetio je u njegovoj svesti taj zamišljeni put sa stvarnim putem kojim je vozio - i to ga je navelo na iznenadnu ludost.

Iz priče Lažni auto-stop (zbirka priča Smešne ljubavi)

Pročitano 4925 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Oktobar 2019 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milan Kundera - Put njegovog života bio je ucrtan bezobzirno i strogo