Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 10 Juni 2014 14:27

Margaret Jursenar - Karađoz Istaknut

Dizajn korica knjige Karađoz - Tursko pozorište senki Dizajn korica knjige Karađoz - Tursko pozorište senki

Sicilijanske lutke su veličanstvene: predanost i junaštvo, anđeli koji se vide i bogovi koji se naslućuju. Grčko pozorište senki je odisejevska čvrstina i istrajnost, sokratovska ironija, maštovitost arapskih pripovedača, kojoj je potrebno malo da se razigra, ploveći neprestano u neverovatnom, opštem i izuzetnom. Pronicljivost koja često liči na prepredenost, ironično poigravanje, glupost moćnika i ludost bogataša.

Sve je to uticalo da karađoz postane ono što polišinel i pantalon nikada nisu uspeli, znamenje soja koji se šest vekova koprcao kako je znao i umeo. Karađoz je, što mu i samo ime kaže, Turčin, i to verovatno iz najudaljenijih predela Azije. Porobljenoj Grčkoj je više bio prirastao za srce doslovan prevod ove reči, garavo oko, želeći da on postane predvodnik lupeža koji žive u duhu vremena samo od vazduha, i koji se svemu smeju da ne bi plakali, obešenjački izvrgavajući ruglu vezire.

Te predstave se još uvek mogu videti na platnima malih atinskih pozorišta. Karađoz je star koliko i Otomansko carstvo, rođen pre Rata za nezavisnost i pre Bajrona. Liči mnogo na lukavog Grka iz rimskih komedija, ali i na pariju od koga je ponešto ostalo u svim menjačima novca, čistačima cipela i podvodačima na Bliskom istoku, mada se već odavno povukao iz svih mediteranskih luka. Nikada ne postaje nepristojan taj karikaturalni autoportret Grka bez dostojanstva i obzira: spretni prosjak odiše lepršavim atinskim duhom.

Polišinel - najoriginalniji komični lik francuskog marionetskog pozorišta iz osamnaestog veka, sa dve grbe i crvenim nosem, piskavog glasa. Pojavljuje se i kod Molijera.

Pantalon - venecijanski junak u Commedia dell'arte: mudar, bogat, tvrdica, zaljubljen.

Parija – nečist, prezren indijski gorštak, bez kaste, uopšte, otpadnik.

Iz knjige Margaret Jursenar - Eseji

Pročitano 6334 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 23 Avgust 2016 12:05
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci