Artnit

Ponedeljak, 17 Mart 2014 17:46

Kesten Istaknut

Eduar Vijar - Kesteni Eduar Vijar - Kesteni

U pesmama iz zbirke Spisak Vasko Popa teskoban i monoton urbani život savremenog čoveka prikazuje pomoću detalja, koji izmiču jednoličnosti i monotoniji nekom svojom osobenošću. Kesten, iz istoimene pesme je jedan usamljenik gradskih prostora, na čije postojanje vrši pritisak svet koji ga okružuje. Tako kesten postaje i simbol usamljeništva i otuđenja savremenog čoveka.

Kesten je u gradu, otrgnut od prirode, u veštački napravljenim drvoredima, zarobljen ulicom i čovekom. Zarobljen asfaltom i betonom on deli čovekovu sudbinu u gradu. Njegovo lišće su "zelene novčanice" koje ulica ispija. Umesto pravih gnezda, "pištaljke zvončad i trube u krošnji mu gnezda svijaju". Samo njegov koren nije ugrožen, jer je ispod zemlje, i omogućava mu da sanja da je ponovo u šumi. I on "živi od pustolovina svojih nedostižnih korena i od divnih uspomena na iznenadne noći". I niko ne zna gde ide kada nestane iz ulice. Ali, svako jutro se vraća "iz šume iz koje bi se izgubio" u stvarnost, "u drvored na svoje mesto", u stanje koje mu je odredio čovek.

Kesten u pesmi Vaska Pope je personifikovan, ponaša se kao ljudsko biće: ima prste, sanja, živi od pustolovina, ima divne uspomene. U njemu je simbolično prikazana neostvarena čovekova sudbina. Kesten je u raskoraku sa sobom i svetom. On želi da menja i sebe i svet, želi da bude slobodan, ali ne može da pređe granicu koja ga odvaja od slobode.

Pročitano 10299 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 Juli 2019 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Kesten