Artnit

Utorak, 04 Mart 2014 18:19

Breza Istaknut

Ilustracija pesme Breza Ilustracija pesme Breza

Breza ili beriozka na ruskom jeziku je jedan od omiljenih simbola Rusije. Drvo breze je simbol ruskog prirodnog okruženja i ruske lepote, i ima veoma posebno mesto u ruskoj kulturi. Odavanje počasti brezi se može naći u ruskoj umetnosti, poeziji, narodnim pričama. Čuveni ruski pesnik Sergej Jesenjin napisao je svoju poetsku počast ovom drvetu, svoju pesmu Breza. To je i njegova prva objavljena pesma, koja se pojavila u januaru 1914. godine u časopisu za decu pod njegovim pseudonimom Ariston. Po objavljivanju ove pesme Jesenjin odlučuje da napusti posao korektora u štampariji i posveti se poeziji.

Sergej Jesenjin je odrastao u prirodi zavičaja, u selu Konstantinovu, na reci Oki, dvadesetak kilometara od Rjazanja. Nosio je svoj zavičaj u duši celog života i o njemu pevao kao o lepoti neodvojivoj od osećanja. Njegova osećanja se izlivaju u pantetistički doživljene motive, što je primetno i u pesmi Breza.

Pesma Breza ima simbolističko obeležje i u duhu vremena kada je nastala. Naime, simbolizam kao književni pravac i veliki pokret u Rusiji trajao je sve do oktobarske revolucije i svojom završnom fazom dotakao je i poeziju Jesenjina.

U pesmi Breza prikazana je lepa pastoralna scena u kojoj se ističe bela brezica, ogrnuta snegom pod prozorom pesnika. Oko nje "plamte pahulje u ognjenom sjaju", "a zora plovi, i na strane sipa srebrni prah novi". Ova scena blago prenosi osećaj mira u prirodi.

Pesma Breza ima jednostavnu formu i veoma je melodiozna. Metafore, kao što je srebrni prah i poređenja, kao što su "ogrnuta snegom ko srebrna da je" i "razvile se rese ko beli đerdani" Jesenjin "pozajmljuje" iz ruske narodne poezije. Pesmu prožimaju bela i srebrna boja breze i snega, koje naglašavaju mir i spokoj u prirodi.

Sergej Jesenjin u pesmi Breza prenosi svoja estetska osećanja prema brezi ispred svog doma i pejzažu koji je okružuje. Kroz takvu vezanost i ljubav za njih ova pesma stvara jedinstven doživljaj. Priroda koja pulsira netaknutom svežinom, puna beline i srebrnih boja, zvukova i mirisa jedne zimske noći natopljena je snažnim osećanjima Jesenjina prema prirodi i svom zavičaju.

Pročitano 17821 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 12 Juli 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Breza