Artnit

Ponedeljak, 24 Februar 2014 16:38

Natalija Mironovna Istaknut

Jurij Petrovič Rebrov - Natalija sa blizancima, ilustracija iz romana Tihi Don Jurij Petrovič Rebrov - Natalija sa blizancima, ilustracija iz romana Tihi Don

U romanu Tihi Don Mihaila Šolohova ženski likovi su veoma reljefno prikazani. Među njima se ističe lik Natalije Mironovne, žene koja predstavlja oličenje hrišćanskih vrlina. Ali, i ona u vreme svog strmoglavog kraha, kao i ostali likovi u romanu nije više mogla ostati čestita.

Mlada, skromna, Natalija Mironovna se zaljubljuje u Grigorija Melehova. On joj se odmah svideo: "Drag mi je Griška; ni za kog drugog neću poći." Uprkos vezi Grigorija Melehova sa udatom ženom, Askinjom, za koju je znalo celo selo i protivljenju svog oca Natalija se udaje za njega. U kući Melehovih svi su je voleli osim Grigorija koji nije mogao da zaboravi svoju veliku ljubav. Grigorije objašnjava razliku između nje i Aksinje i kaže: "Natalija, ti si dobra, ali... ti si kao mesec, niti greješ, niti sijaš." Nakon nekog vremena napušta je i počinje zajednički život sa Aksinjom, a razočarana Natalija se vraća kod svojih. Pošto nije mogla da trpi veliki bol, kao i poniženja, uvrede i ismevanja ljudi u selu, zato što ju je muž napustio ona pokušava da se ubije. Ostaje živa i pored velike nesreće, koja ju je zadesila u domu Melehovih vraća se kod njih verujući da će Grigorije ipak da shvati svoju grešku. Na odsustvu iz vojske Grigorije se vraća svojoj porodici, jer ga je ljubavnica Aksinja prevarila. Natalija rađa blizance, dečaka i devojčicu, ali on pored dobre i predane supruge opet bira raspusnički život i odlazi svojoj ljubavnici Aksinji.

Natalija Mironovna je u romanu Tihi Don prikazana kao oličenje vrline, dobrote, čistoće i hrišćanske predanosti mužu i načelu porodice. Zato ona zbog ljubavi i posvećenosti porodici bez imalo stida odlazi kod Aksinje i moli je da joj vrati muža. Pokušaj samoubistva, gubitak najbližih, nedostatak ljubavi u braku doneli su joj stradanja i neizmernu bol. I kada na kraju saznaje da je Grigorije ponovo u vezi sa Aksinjom ona tuguje i buni se, ali se ne boji. Skrhana bolom ona ne želi da rodi dete Grigoriju i odlučuje da prekine trudnoću. Natalija kaže: "Da li ću živeti s Grigorijem, zasad ne znam, ali više neću da rađam njegovu decu." "Bleda kao smrt, pridržavajući se za ogradu, Natalija se pela uz stepenice, gde je gazila njena noga - ostajala je mrka krvava mrlja." Ubijajući to dete Natalija ubija i svoju ljubav prema Grigoriju. Sa još nerođenim detetom u smrt odlazi i ona. Natalija, koja je u životu dosta patila biva kažnjena, zbog ubistva svog nerođenog deteta, time što umire dugo, mučenički.

Pročitano 9620 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 08 Mart 2020 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Natalija Mironovna