Artnit

Petak, 14 Februar 2014 17:00

Smrt Marka Kraljevića Istaknut

Novak Radonjić - Smrt Marka Kraljevića Novak Radonjić - Smrt Marka Kraljevića

Narodnu epsku pesmu Smrt Marka Kraljevića Vuk Stefanović Karadžić je zabeležio sa 166 stihova slušajući slepog guslara Filipa Višnjića. Dok istorija beleži pogibiju Marka Kraljevića u bici u Rovinama, njegova smrt je u ovoj pesmi posledica Božje volje. Tako ovaj nadljudski junak posle tristo leta umire od Boga.

U narodnoj epskoj pesmi Smrt Marka Kraljevića data je mitska slika prostora u obliku vode i gore, u kome se kreće Marko Kraljević. Marko jaše svog konja Šarca, od koga se nikada nije odvajao, pored mora Urvinom planinom. Jezdeći uz Urvinu planinu, primećuje da mu je konj Šarac počeo posrtati i suze roniti, što ne sluti na dobro. Vila koja ga u taj mah doziva sa planine, javlja mu da će se brzo rastati sa svojim Šarcem. Kada Marko to ne može da shvati, jer zna da na svetu od istoka do zapada, nema boljeg konja, a ni boljeg junaka od njega, vila mu odgovara da on ne može umreti "od junaka ni od oštre sablje, od topuza ni od bojna koplja". Vila mu predskazuje skorašnje događaje i smrt, i kaže da će umreti "od Boga od starog krvnika". Da bi ga uverila, šalje ga na bunar, da se u njemu ogleda. Marku se bliska smrt pokazuje na ravnoj površini vode u kojoj se ogleda. On proliva suze i žali za svetom kojim je hodao trista godina.

Poseban deo pesme predstavlja priprema Marka Kraljevića za smrt. On seče glavu Šarcu, britku sablju prebija na četvoro, bojno koplje lomi na sedmoro, da ne bi dopali Turcima. Svoj topuz, kojim je vešto baratao baca u debelo sinje more i kaže: "Kad moj topuz iz mora iziš'o, onda 'vaki junak postanuo!" Za putnike namernike piše knjigu. Ostavlja tri ćemera blaga, jedan za one koji će ga ukopati, drugi za crkve, a treći za "kljast i slijepe" da o njemu pevaju i pominju ga. Marko baca zlatan divit u bunar i leže na zelenu dolamu kraj bunara, i Bog mu je jednostavno uzeo dušu ka sebi.

U narodnoj epskoj pesmi Smrt Marka Kraljevića, iako hrabar i nesalomovi junak ogromne snage Marko Kraljević zadržava i opštečovečanske crte, jer se ipak morao rastati od života. Ljudi koji su prolazili mislili su da spava i bojali su se da ga ne probude. Iguman sa Svete Gore, Vaso od bijele crkve Vilindara nalazi knjigu koja kaže da je Marko Kraljević mrtav. On sahranjuje Marka na Svetoj gori pod Vilindar crkvu, "biljege mu nikakve ne vrže, da se Marku za grob ne raznade, da se njemu dušmani ne svete".

Pročitano 44576 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Januar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Smrt Marka Kraljevića