Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 26 Januar 2014 20:55

Domentijan - Život Svetog Save Istaknut

Sveti Sava, freska iz Pečke patrijaršije Sveti Sava, freska iz Pečke patrijaršije

Domentijan, učeni kaluđer, ugledni član bratstva manastira Hilandara i poslednji učenik Save Nemanjića pisao je svoja književna dela za vreme vladavine kralja Uroša. Od njega su ostala dva dela: Život Svetog Save (1253) i Život Svetog Simeuna (1264).

Život Svetog Simeuna nije toliko značajno delo i ne sadrži ništa novo. U njemu Domentijan ponavlja ono što su njegovi prethodnici već napisali u svojim delima. Mnogo je značajnija biografija Život Svetog Save, koja je rađena prema najboljim vizantijskim uzorima i predstavlja visok domet u ovoj književnoj vrsti. Iako je Domentijan u izvesnom smislu nastavljao započetu tradiciju ove književne vrste, u svoje delo uveo je i novine, predstavnike crkvenog feudalizma.

Kao lični poznanik Save Nemanjića, njegov učenik i veliki poštovalac, Domentijan je u biografiju Život Svetog Save uneo mnogo istinitih podataka o njegovom životu. Ispričao je ceo život Save Nemanjića, od rođenja do smrti. Tako on piše o: njegovom detinjstvu, bekstvu u manastir, isposničkom životu, radu na dobijanju samostalnosti srpske crkve i države, kao i o mnogobrojnim političkim misijama i putovanjima.

Domentijanova biografija Život Svetog Save je nepristupačna, nerazumljiva i nejasna zbog raznih poređenja i maglovitih aluzija. Stil je retoričan i kitnjast. Preopterečena je bogoslovskim razmišljanjima, ispunjena mnogobrojnim citatima iz crkvene literature. I pored toga, ova biografija je postala uzor prema kome su se pisale biografije srednjovekovnih srpskih arhiepiskopa.

Pročitano 12737 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Januar 2017 11:49
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci