Artnit

Sreda, 18 Decembar 2013 18:33

Andre Moroa - Školovanje Džordža Gordona Bajrona Istaknut

Dizajn korica knjige Život Don Žuana ili Bajronov život Dizajn korica knjige Život Don Žuana ili Bajronov život

Prvi dani u školi nisu bili srećni. Bilo bi i čudno da se među tri stotine pedeset đaka ne nađu nekolicina da ismevaju ćopavka po prirodi stidljivog i ponositog. Noge mu se nisu popravile, nosio je obuću naročitog oblika, koju je naručivala njegova majka u Londonu kod čuvenog čizmara Šeldrejka. Ponekad se ujutru budio s osećanjem kao da su mu drugovi gurnuli noge u hladnu vodu, gruba aluzija na brige što su ga morile. Možda bi pokornošću mogao umilostiviti svoje mučitelje, ali njemu nije bilo ni na kraj pameti da se pokorava.

Kao dete bez oca, naučio se da prezire svaku vlast dok je bio još vrlo mlad. Njegov duh nije poznavao obavezu poslušnosti prema bićima čiju je slabost osetio, a ponos mu je zabranjivao da se uklanja mudro, bez poštovanja. Vaspitan od majke u ljubavi prema francuskoj revoluciji, ispoljavao je divljenje za Bonapartu, vojnika Republike, i bistu prvog konzula, koju je doneo sa sobom, branio je svom snagom svojih pesnica od drugova patriota. Iz straha da ne bude omalovažen zbog svoje hromosti, držao se gordo, borbeno i mrko. U telu je bio debeljušan, ali je imao lepe crte, divne oči i naročito obrve, plavu kosu, pomalo crvenkastu i kovrdžavu. Iznenađivao je strašću koju je unosio u svaku stvar. Radio je samo povremeno, ali u svojim svetlim trenucima mogao je u jednom dahu da napiše po četrdeset latinskih heksametara. Školske zadatke nije učio; međutim, zahvaljujući velikom broju pročitanih knjiga, njegovo opšte znanje bilo je obimno. Bio je učen i lenj.

Prvu pobedu u školi odneo je nad izvrsnim doktorom Driri. Prema nekim zapažanjima hedmaster se uverio da je tog divljaka lakše voditi na svilenom končiću nego na užetu. On ga je i držao samo na lakom končiću i za to je bio nagrađen: Bajron je zavoleo svoga upravitelja. Ovo je bilo prvo lice koje je nad njim steklo vlast, zato što ga je smatrao u isti mah i strogim i pravičnim. Jer on je imao veliku potrebu za pravdom. A osećao je, te stvari osećaju i deca kao i ljudi, da Driri dobro misli o njemu. Lord Kerlisl zamolio je doktora da dođe njemu i da ga obavesti o štićeniku: "On ima talenta, milorde, koji će uvećati sjaj njegovog položaja", rekao je doktor. - "Zaista?", rekao je lord Kerlisl začuđeno i nije se pokazao osobito obradovan.

Iz dela Život Don Žuana ili Bajronov život

Pročitano 3778 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Andre Moroa - Školovanje Džordža Gordona Bajrona