Artnit

Utorak, 20 Novembar 2012 22:58

Marko pije uz Ramazan vino Istaknut

U narodnoj epskoj poeziji Marko Kraljević je najveći junak, najplemenitiji među junacima, a istovremeno i najbliži stvarnom životu. Njegov lik je dat u mnogim epskim narodnim pesmama. Narodna epska pesma Marko pije uz Ramazan vino, svojom tematikom posebno obogaćuje epsko-tradicionalni lik Marka Kraljevića.

U pesmi Marko pije uz Ramazan vino prikazan je protivrečan položaj Marka Kraljevića. Kao veliki srpski junak odlikuje se telesnom snagom i najlepšim moralnim osobinama, ali je prinuđen da kao zatočenik sultana služi tuđinu. Tu nastaje velika moralna dilema Marka Kraljevića: kako sačuvati čast i svoje dostojanstvo uprkos činjenici da se služi tuđinu. Tu i takvu dilemu Marko Kraljević pokušava da razreši u pesmi Marko pije uz Ramazan vino.

Iako je car Sulejman naredio da svi poštuju turske propise o ponašanju kako turska vera nalaže Marko Kraljević ih ne poštuje, jer joj ne pripada. On želi da sačuva svoje lično dostojanstvo, da ostane svoj. Takvo njegovo ponašanje ljuti cara i on ga zove. Marko Kraljević odlazi u Stambol caru na divan. On snagom čuva svoju ličnu slobodu ponašanja. On namiće samur-kalpak na oči, buzdovan privlaći uz sebe, a britku sablju stavlja na krilo. Caru objašnjava svoje nepoštovanje turskih propisa. Njegove snage se plaši i sam car. Snagom i hrabrošću Marko je doterao "cara do duvara". Car se priklanja Markovoj samovolji jer zna kakav je junak i inadžija. Zato mu i poklanja sto dukata da ide i napije se vina.

Marko Kraljević nosi u sebi najviše moralne kvalitete. Njegov lik jasno šalje večne poruke. Čak i u teškoj situaciji čovek treba da sačuva svoje ljudsko dostojanstvo i čast.

Pročitano 49264 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 April 2013 22:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marko pije uz Ramazan vino