Artnit

Utorak, 10 Decembar 2013 18:12

Veče - prva pesma u lirskom triptihu Na Liparu Istaknut

Veče je prva pesma u lirskom triptihu Na Liparu Đure Jakšića, nastalog 1867. godine u Sabanti kod Jagodine gde je radio kao učitelj, pošto je po kazni premešten iz kragujevačke gimnazije.

Pesma Veče je ispevana u dijaloškoj formi, u dvopevu. Dijaloška forma je omogućila neposredno iskazivanje dva različita sveta i mišljenja i naglasila tamne tonove elegičnih stihova.

Pesma Veče počinje retoričkim pitanjem "Jeste li mi rod" i apostrofom "siročići mali", čime se uspostavlja sudbinska povezanost pesnika sa pticama kao krhkim, nezaštićenim i progonjenim bićima. Nerazumevanje, progon i pakost ljudi u pesniku stvaraju uverenje da za njega nema mesta u društvu. Zato on nedostatak komunikacije sa ljudima nadoknađuje bliskošću sa pticama koje mu pružaju saosećanje i koje ga razumeju.

Dijalogom sa pticama pesnik započinje svoju ispovest i blago naglašava svoju rezignaciju. Ptice kao da pokušavaju da odagnaju njegove mračne misli, da mu ukažu na ljubav prema životu i probude u njemu strast i volju za životom. Ipak u trećoj strofi sumorno osećanje pesnika odnosi prevagu. Pesnik se obraća pticama kao jedinim drugarima, "u novome stanu poznanici stari" i naglašava im da je njihovo nastojanje uzaludno. Iako je njihova pesma blažena i lekovita kao "med" ona ne prija njegovom srcu, jer se oko njegovog srca "uhvatio led". Ogorčenost i otupelost su samo posledica bolnih iskustava koja su mu svojom hladnoćom okovala srce. Četvrta strofa, kao i druga se svojim ritmom, melodičnošću i smislom suprotstavlja turobnom raspoloženju pesnika. Led na njegovoj duši ptice žele da istope bojama i mirisima majskog cveća i živošću leptira, i udahnu mu želju da ponovo oseti radost života.

Iz pesme Veče Đure Jakšića zrači seta, tuga i bol. Ritam pesme je spor, a pesma ptica je ditiramb, poletnog ritma. Lepršav govor ptica iskazuje osećanja ljubavi i nežnosti. Između pesnika i ptica se ostvaruje prisan, saosećajan odnos. Ispovest pesnika koja je počela u pesmi Veče dijalogom sa pticama nastavlja se u pesmi Ponoć iz lirskog triptiha Na Liparu, monologom sa senima svoje majke.

Pročitano 19344 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 25 Mart 2021 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Veče - prva pesma u lirskom triptihu Na Liparu