Artnit

Utorak, 19 Novembar 2013 17:44

Pepeljuga Istaknut

Džon Everet Mile - Pepeljuga Džon Everet Mile - Pepeljuga

Narodnu bajku Pepeljuga, zabeleženu kao srpsku narodnu umotvorinu Vuk Stefanović Karadžić je objavio 1821. godine u svojoj zbirci. Njeno pojavljivanje je hronološki prethodilo verziji Braće Grim, i zato se veruje da su Braća Grim od Vuka Karadžića doznali za ovu bajku.

Narodna bajka Pepeljuga ima klasičnu kompoziciju bajke. Ona se ističe veoma živom i dinamičnom radnjom koja sadrži i vidljive dramske elemente. U načinu komponovanja sadržaja narodni pripovedač pokazuje živo osećanje za izrazito dramski zaplet.

Bajka Pepeljuga ima univerzalni motiv. Dok su devojke prele oko jame starac ih je upozorio da će onoj kojoj bude vreteno upalo u jamu majka biti pretvorena u kravu. Devojci Mari, koja je bila najlepša među njima ispada vreteno i ona svojom nepažnjom izaziva tragediju svoje majke. Pošto je počinila tragičku grešku i prekršila zabranu njena majka je zaista bila pretvorena u kravu. Takva greška dovodi do sukoba junaka i sila. Njen otac se ženi udovicom koja ima jednu kćer. Maćeha je međutim, mrzela Maru jer je bila lepša od njene kćerke. Zabranjivala joj je da se češlja, umiva, preoblači, svađala se sa njom i tražila da radi teške poslove. Marina majka, pretvorena u kravu joj pomaže da ispuni teške zadatke koje joj je zadavala maćeha. Otkrivši da krava pomaže Mari da obavi poslove koje joj zadaje, maćeha nagovora muža da zakolje kravu. Pre nego što je zakolju krava kaže Mari da će joj uvek pomagati kada joj je to potrebno.

Devojka Mara svog princa sreće u nedelju u crkvi pošto se vraća sa majčinog groba. Ćarolije njene brižne majke, iako mrtve joj pomažu da završi posao koji joj zadaje maćeha. Pored otvorenog kovčega u kome su bile dragocene haljine za Maru stajala su dva bela goluba. Na leturđiji u crkvi obučenu u lepu haljinu Maru niko ne prepoznaje, ni otac ni maćeha, i svi se dive njenoj lepoti i haljinama. Zapala je za oko i carevom sinu. Tako je Mara tri nedelje išla na groblje, čarolije njene majke joj završavale poslove koje joj je zadavala maćeha, a ona išla u novim haljinama koje je uzimala iz kovčega u crkvu. Treće nedelje Mara gubi svoju papuču sa kojom carev sin kasnije ide po carstvu ogledajući svakoj devojci papuču na nogu i traži je. Kada stigne do Marine kuće maćeha pokazuje svoju kćer, a Maru sakriva pod korito. Ali, petao kukuriknu i kaza da je devojka pod koritom. Carev sin nalazi Maru u istim haljinama u kojima ju je video u crkvi, bez papuče, vodi je na dvor i ženi se njome.

Narodna bajka Pepeljuga je dirljiva priča o nesrećnom siročetu kome se posle mnogih iskušenja sreća ipak osmehnula. Nagrađivanje nesrećne i siromašne Mare je izraz simpatije i ljubavi narodnog pripovedača prema onima koji nevino stradaju.

Pročitano 35515 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pepeljuga