Artnit

Ponedeljak, 11 Novembar 2013 18:13

Marko Kraljević i beg Kostadin Istaknut

Sveti Dimitrije Solunski, mozaik iz XII veka Sveti Dimitrije Solunski, mozaik iz XII veka

U narodnoj epskoj pesmi Marko Kraljević i beg Kostadin lik Marka Kraljevića je naslikan u duhu i karakteristikama siromašnog čoveka iz naroda i njegovih humanih shvatanja o sinovljevoj dužnosti, ljubavi prema socijalno obespravljenim i u mržnji prema skorojevičkoj nadmenosti.

U pesmi Marko Kraljević i beg Kostadin naglašena je humanost i čovečnost Marka Kraljevića. Beg Kostadin zove Marka da mu dođe na jesen na Mitrovdan, krsnu slavu gde će ga lepo ugostiti. Tu on svome pobratimu begu Kostadinu zamera zbog tri nečovečna dela koja je primetio kada se zadesio u kući bega baš na Mitrovdan. Ova dela se kose sa narodnom tradicijom i osećanjem poštenja i pravičnosti.

Marko Kraljević je sa uzdržanim revoltom posmatrao kako nadmeni skorojević i osioni beg Kostadin goni sa svoje kapije nedužnu sirotinju, i to baš na dan svog krsnog imena. Dirnut nesrećom poniženih siromaha, revoltirani Marko ih oblači u skerlet i svilu i lukavo ih vraća pred gospodski dvor, da ubrzo potom postane gnevni svedok Kostadinove klasne gordosti i nadmenosti. Marko iz prikrajka posmatra kako ih stavlja za sto i govori im da piju jer su oni gospodski sinovi. Posebno je naglašeno razvijeno socijalno osećanje Marka Kraljevića, koga je duboko zaboleo neljudski odnos bogatog bega Kostadina prema sirotinji. Tako je drugo nečoveštvo što beg pravi razliku među gostima po njihovom položaju. On pravi razliku između stare gospode, "koji su svu svoju aznu izgubili" i nove gospode "koji su odskora aznu zametnuli". Siromašne ljude koji su nekada bili ugledni i bogati stavlja na dno trpeze, a moćnije na vrh trpeze i gosti najboljim vinom i raznoraznim đakonijama. Marko Kraljević se u ovoj pesmi prikazuje i kao nežan sin, što se naročito ističe u prekorima koje upućuje begu Kostadinu što za praznični sto nije pozvao svoje roditelje. Najveći greh bega je što na slavi nisu bili njegovi roditelji da prvi nazdrave.

Marko Kraljević je u narodnoj epskoj pesmi Marko Kraljević i beg Kostadin prikazan kao zaštitnik sirotinje, ali i kao pravedan čovek koji poštuje tradicionalne vrednosti i starije, posebno roditelje. U ovu pesmu su utkane univerzalne humanističke poruke i savremene asocijacije.

Pročitano 76956 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marko Kraljević i beg Kostadin