Artnit

Sreda, 30 Oktobar 2013 19:44

Stari Vujadin Istaknut

Francisko Goja - Okovani zatvorenik Francisko Goja - Okovani zatvorenik

Narodna epska pesma Stari Vujadin je jedna od najlepših iz hajdučkog ciklusa. U pesmi je umetnički uobličen motiv hajdučke vernosti i izdržljivosti. Lik Starog Vujadina je jedan od najupečatljivijih u srpskoj epskoj poeziji. Kroz njegov lik su vidno istaknuti hajdučki ponos, viteško dostojanstvo i dubok prezir prema neprijatelju.

U kompoziciji pesme Stari Vujadin napušten je uobičajeni epski manir hronološkog ređanja detalja i događaja. Narodni pevač naglašava samo dva momenta: roditeljsku brigu starog hajduka za junački obraz svojih sinova i završnu scenu mučenja. Motiv očiju koji se javlja tokom cele pesme je nit koja povezuje etički i moralni aspekt pesme.

Na početku pesme devojka priča kako su Turci Lijevljani odveli Starog Vujadina i njegove sinove u lepim i raskošnim odelima. Ona kune svoje oči jer nisu videle kako ih odvode u tamnicu, ni njihovo odelo i junaštvo. U njenoj slikovitoj devojačkoj kletvi izražena je topla ljubav naroda prema hajducima.

Dolaskom u Lijevno, Stari Vujadin opisuje svojim sinovima strašne muke koje ih čekaju. On savetuje sinove, svoje sokolove da budu nepokolebivi pri mučenju, da ne budu "srca udovička", već "srca junačkoga". Zaklinje ih da ne odaju drugove, jatake kod kojih su "zime zimovali i blago ostavljali" i "krčmarice mlade kod kojih su rujno vino pili".

Svoje junaštvo Stari Vujadin dokazuje velikom hrabrošću u trenucima kada ga Turci u Lijevnu muče. Muke su bile neizdržljive, ali on nijednog trena ne posustaje. Starom Vujadinu Turci se obraćaju podsmešljivo i grubo, prebijaju mu noge i ruke. On žali svoje "hitre noge" jer su "konjma utjecale", a još više žali "junačke ruke" jer su "koplja prelamale i na gole sablje udarale". Kada su mu Turci zapretili da će mu izvaditi i oči ako ne kaže gde su hajduci on im poručuje da "ne luduju". Govori im da čak ni zbog svojih lažljivih očiju koje su ga "na zlo navodile gledajući dolje na drumove, kud prolaze Turci i trgovci" neće izdati sebe i svoj narod.

Narodna epska pesma Stari Vujadin pruža podatke o herojskoj moralnoj snazi hajduka, kao i o surovoj stvarnosti njihovog života. Stari Vujadin postao je uzor mudrosti, ali i simbol snage i hrabrosti pravog srpskog hajduka, koji je bio spreman da se žrtvuje za druge i slobodu, čak i po cenu sopstvenog života.

Pročitano 34628 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 Februar 2021 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Stari Vujadin