Artnit

Ponedeljak, 28 Oktobar 2013 21:14

Marko Kraljević i Mina od Kostura Istaknut

Razglednica iz Kastorije, 1909. godine Razglednica iz Kastorije, 1909. godine

Narodna epska pesma Marko Kraljević i Mina od Kostura ima više varijanti. Najpoznatiju varijantu zapisao je od nepoznatog narodnog pevača Vuk Stefanović Karadžić, i objavio u II knjizi Srpskih narodnih pesama pod brojem 6.

Na početku pesme Marko Kraljević i Mina od Kostura peva se kako je Marko dobio tri knjige. U jednoj ga budimski kralj poziva da mu bude venčani kum, u drugoj Sibinjanin Janko da mu krsti oba sina, a u trećoj turski car ga poziva u vojsku, "na arapsku ljutu pokrajinu". Odbijanje kumstva značilo je teško ogrešenje o verske propise, ali Marko mora da odbije i venčano i kršteno kumstvo. Majka Jevrosima ga savetuje da ne ide na kumovanje, nego na vojsku i kaže: "Idi, sinko, na carevu vojsku i Bog će nam, sinko, oprostiti, a Turci nas neće razumjeti." On se odaziva pozivu turskog cara i kreće sa turskom vojskom "na arapsku ljutu pokrajinu".

U borbi sa Arapima Marko Kraljević je prikazan kao veoma okretan i hrabar. On ume da bude i, obazriv, lukav i strpljiv, na šta ukazuje njegovo povlačenje i konačni povratak u borbu sa Arapima.

Dok Marko Kraljević tri godine vojuje u dalekoj zemlji, nasilnik Mina od Kostura mu hara dvore i odvodi ženu. Pošto se pričestio na Svetoj gori Marko Kraljević kreće u bijeli Kostur. Junak po svojoj mudrosti, po sposobnosti da prevari neprijatelja Marko ulazi u dvor Mine od Kostura prerušen kao kaluđer. On igra "sitno kaluđerski", jer je to najbolji način da bez muke savlada Minu od Kostura, na prevaru ga ubije, uzme svoju ljubu i povrati svoje blago.

Geografski, s obzirom na Prilep i okolinu koji su bili u vlasti Marka Kraljevića odgovarao bi Kostur u severnoj Grčkoj (Kastorija na istoimenom jezeru, zapadna Makedonija), što podržava i detalj iz pesme. Naime, Marko kaže janjičarima, koji ga prate po naredbi turskog cara da će im se kada stignu Grci obradovati. Mina od Kostura je nepoznat istoriji. Marko Kraljević i Sibinjanin Janko ne pripadaju istom vremenskom periodu. Marko je iz XIV, a Janko iz XV veka, ali narodni pevač je često spajao starije i mlađe junake.

Pročitano 20774 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 13 Februar 2021 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marko Kraljević i Mina od Kostura