Artnit

Sreda, 25 Septembar 2013 17:39

Huan Sančez Kotan - Mrtva priroda sa dunjom, kupusom, dinjom i krastavcem Istaknut

Huan Sančez Kotan je bio jedan od prvih značajnijih slikara mrtve prirode španskog baroka, poznatim kao bodegones. Na njegovim slikama se uočava poseban karakter ove tradicije, flamanski osećaj za detalj i uticaj Karavađa. Jedna od njegovih najpoznatijih slika je Mrtva priroda sa dunjom, kupusom, dinjom i krastavcem iz 1602. godine, koja se nalazi u Muzeju umetnosti u San Dijegu.

Na slici su prikazani dunja, kupus, dinja i krastavac. Kupus i dunja vise sa finih žica na različitim nivoima, što odaje utisak nadrealnog. Poznato je da je kačenje plodova u XVII veku bila tehnika kojom se čuvala hrana da bi ostala svežija. Dinja sa isečenim komadom na stolu i krastavac na njegovoj ivici odaju utisak zemaljskog. Naturalistički pogled na jednostavne vegetabilne bliske motive ističu detalje, oblike, čak i trulost na pojedinim mestima.

Na slici je prisutan red i svečano ozbiljna jednostavnost koji daju novo simbolično značenje naslikanim plodovima. Iako su plodovi raspoređeni tako da se čini da su blizu i da se dodiruju, oni su ipak odvojeni. Odvojenost svakog ploda je dodatno pojačana crnom pozadinom i daje im skoro skulpturalnu dimenziju.

Forme na slici se ističu gotovo geometrijskom jasnoćom. Prikazivanje plodova na direktnoj sunčevoj svetlosti nasuprot tamnom neprobojnom je obeležje ranog španskog slikartva mrtve prirode. Svaka forma je naslikana sa takvim intenzitetom da slika poprima mističnost.

Sliku Mrtva priroda sa dunjom, kupusom, dinjom i krastavcem Huana Sančeza Kotana čini značajnom kontrast jarke sunčeve svetlosti i neprobojnog mraka, realizma i apstraktne forme. Na slici nema rasipničkog izlaganja hrane ili skupocenih predmeta kao na severnjačkim slikama mrtve prirode. Neki istoričari umetnosti Kotanove slike mrtve prirode povezuju sa njegovim kasnijim monaškim životom. Oni pretpostavljaju da ove slike izražavaju monaško poricanje ovozemaljskog života i bogatstva.

Pročitano 5130 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Huan Sančez Kotan - Mrtva priroda sa dunjom, kupusom, dinjom i krastavcem