Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 11:28

Žorž Brak - Violina i paleta Istaknut

Od 1909. godine do Prvog svetskog rata Pablo Pikaso i Žorž Brak zajedno su rešavali niz problema sve složenijeg likovnog jezika kubizma. Slika Violina i paleta Žorža Braka pokazuje sve osobine ranog, analitičkog kubizma. Slika se danas nalazi u muzeju Gugenhajm u Njujorku.

Žorž Brak na svojim slikama često prikazuje muzičke instrumente zato što bude auditivnu dimenziju iskustva gledanja slike. Za razliku od svog kolege kubiste Pabla Pikasa Žorž Brak je bio veoma muzikalan i svirao nekoliko instrumenta, kao što ih je i uključivao u svoja dela. Stvaranju dela je pristupao kao muzičkoj improvizaciji.

Na slici Violina i paleta segmentirani delovi violine, notni zapisi i paleta umetnika su naslikani vertikalno, pojačavajući njihovu povezanost sa dvodimenzionalnom površinom. Ekser na vrhu slike je prikazan na iluzionistički način, baca senku, i na taj način se naglašava kontrast između tradicionalnog i kubističkog načina predstavljanja.

Mrtva priroda koju čine violina i notni zapisi, poređani jedan iznad drugog u vertikali, razgrađeni su na sitnije i krupnije planove volumena, prednje i zadnje, tako da posmatrača primoravaju da okom zalazi između njih, sagledavajući predmet sa svih strana. Na isti način je Žorž Brak predstavio prostor i stvorio neslaganje i napetost, ne samo između geometrijskih projekcija koje se preklapaju i ometaju, već i između vazdušastog prostora i čvrstih predmeta. Svetle i providne projekcije se prožimaju sa tamnim i gustim planovima, i stvaraju bogate vizuelne suprotnosti.

Boja na slici je svedena na monohromiju mrkih i sivih tonova. Postoje mrlje na paleti, ali čak su i one u gotovo monohromatskoj šemi. Na taj način volumen još više dolazi do izražaja.

"Kada su se fragmentirani predmeti pojavili u mom slikarstvu oko 1909. godine, Žorž Brak je kasnije objašnjavao, to je za mene bio način da se što je moguće više približim predmetu, koliko je to slikanje dopuštalo." Ako pojava mrtve prirode uključuje njene implicitne taktilne kvalitete, kao što je to primetio Žorž Brak, onda muzički instrumenti nose još veću snagu u tome što se pokreću na nečiji dodir. Ritmovi i harmonija su život muzičkih instrumenata, a dinamični taktilni pokret je postao prostorna suština Brakovog kubističkog slikarstva.

Pročitano 9102 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Juni 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Brak - Violina i paleta