Artnit

Utorak, 18 Juni 2013 21:01

Edgar Dega - Kupanje u legenu Istaknut

Najlepša dela francuskog impresioniste Edgara Dega često su rađena u tehnici pastela koja je istovremeno omogućavala efekte linija, tona, i boje. Njegovo remek-delo u ovoj tehnici je Kupanje u legenu, koje je izloženo na Osmoj izložbi impresionista 1886. godine. Ovaj pastel je jedna iz serije od sedam slika koje je Dega naslikao na temu žena koje se kupaju. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Aktovi zauzimaju značajno mesto u umetničkom stvaralaštvu Edgara Dega. Prisutni su u svim upotrebljavanim tehnikama: slikarskim, crtežu, vajarstvu, grafikama i posebno pastelu, sa kojim je postizao visoki nivo razrade platna. Dega je razvio nov pristup aktu. Akademska formulacija akta bila je zasnovana na lepoti, а figura komponovana na način koji je slavio proporcije i gracioznost pokreta. Ženske aktove Dega je predstavljao u intimnosti odaja kako se brišu nakon kupanja, češljaju i doteruju. On napušta klasičnu istorijsku formu u korist figure viđene u njenom vremenu i okruženju, bilo da je upletena u putene radnje ili da se češlja. Njegovi aktovi nemaju lica, često su ostvarivani s leđa.

Kupanje u legenu je tretirano iskosa. Crtež je strog, skoro geometrijski. Legen i pognuta žena su snažno ocrtani i stvaraju krug u kvadratu. Ostatak pravougaonog formata slike ispunjava jedna koso postavljena polica, koja skoro da deli sliku na dva dela. Ali, Dega je na tu policu postavio dva krčaga, koji jedva da su uopšte skraćeni. Tu je zategnutost između "dve-D" i "tri-D", površine i dubine, došla do same prelomne tačke.

Edgar Dega je na slici prikazao slučajni pokret, kao da je figura "uhvaćena" iznenada. On pojačava taj osećaj posmatranja krišom sa visoke tačke, gledajući dole na figuru i u legenu. Isti efekat postiže i asimetričnom kompozicijom i oštrim linijama.

Slika Kupanje u legenu je impresionistička samo po svom blistavom, sjajnom koloritu. Ostala njena svojstva su više obeležje prve postimpresionističke decenije, osamdesetih godina XIX veka, kada je kod mnogih umetnika obnovljeno interesovanje za probleme forme.

Pročitano 3918 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Maj 2019 11:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Kupanje u legenu