Artnit

Ponedeljak, 17 Juni 2013 20:50

Andrej Rubljov - Starozavetna Trojica Istaknut

Umetnost Andreja Rubljova, najboljeg ruskog slikara ikona je kombinacija dve tradicije: srednjovekovnog manastirskog asketizma i klasične harmonije vizantijskog slikarstva. 1904. godine otkrivena je njegova čuvena ikona Starozavetna Trojica, slikana oko 1410-1420. godine. Vremenom, način na koji je slikao postao je ideal crkvenog slikarstva i ikonoslikarstva. Danas je ova ikona izložena u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Iako su neki delovi ikone Starozavetna Trojica, slabo očuvani (najveći deo pozadine je iščezao) slika pokazuje skladnu lepotu kompozicije i dubinu lirskog osećanja koji se takmiče sa najklasičnijim delima drugog zlatnog doba. Rubljov je morao biti dobro upoznat sa najboljim što je vizantijska umetnost mogla da pruži, bilo putem dodira sa grčkim slikarima u Rusiji, bilo putem boravka u Carigradu.

Kompozicija ikone prikazuje scenu iz Biblije, kada su tri anđela posetila Avrama u Mamriji. Prikazane su tri figure sa zlatnim krilima koje sede oko belog stola na kojem je zlatni putir sa pečenom jagnjetinom. U pozadini, na levoj strani je kuća, jedno drvo u centru i manje jasan vrh stene u gornjem desnom uglu. Kompozicija slike naglašava veliki krug oko stola i fokusira se na putir posudu u centru stola, koja podseća posmatrača na oltar i pričešće.

U isto vreme, ikona je vizuelni izraz religijskog jedinstva u Trojstvu. Anđeli su na neki način metafora za tri ličnosti Svetog Trojstva - Otac, Sin, Sveti Duh. Sve osobe su različito odevene. Desno na slici je Sveti Duh koji ima odeću boje vedrog neba i umotan je u ogrtač nežno zelene boje. Odeća Sina je u tamnijim bojama, a ogrtač je boje plavetnila neba. Otac nosi sve boje u jednoj vrsti tkanine odeće koja se menja sa svetlom i izgleda prozirno, da se ne može opisati rečima.

Najindividualniji elemenat i istovremeno najizrazitije ruski je skala boja, svetlija, složenija i drugačije usklađena nego u bilo kom vizantijskom delu. Kontrolisani intenzitet narandžaste, skarletno crvene i tirkizno plave boje su bitni sastavni deo kompozicije. Krila anđela i mesta na kojima sede, putir na stolu, kao i krov kuće su od zlata. Svetlo koje sija oko glava anđela je bela čista svetlost. Sve na slici postaje savršeno, dragoceno i uzvišeno.

Ikona Starozavetna Trojica, Andreja Rubljova je remek-delo ruske ikonografije i nije čudo što je uspostavljena kao model za prikazivanje Trojstva. Poruka dela je mnogostruka, a osnovna ideja je život u miru i saglasnosti. To je, između ostalog, apel za jedinstvo u vreme sukoba među knezovima u to doba. U isto vreme, to je izraz religijskog jedinstva u Trojstvu (Otac, Sin, Sveti Duh).

Pročitano 10564 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Decembar 2016 13:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Andrej Rubljov - Starozavetna Trojica