Artnit

Četvrtak, 13 Juni 2013 21:00

Viktor Vazareli - Vega Istaknut

Mađarski slikar Viktor Vazareli, smatra se za osnivača i najinventivnijeg praktičara op-arta, važnog pravca u umetnosti XX veka, poznatog kao optička umetnost. Njegova poznata slika Vega - nazvana po najsjajnijoj zvezdi sazvežđa Lira, iz 1957. godine pripada ovom pravcu u umetnosti. Slika se danas nalazi u kolekciji The Artist.

Slika Vega je izvedena u strogoj crno-beloj tehnici. To je jedna velika šahovska tabla čija je pravilnost narušena savijenim linijama koje stvaraju kvadrate. Veličina standardnih kvadrata, u odnosu na veličinu čitavog polja, je izabrana pažljivo, tako da posmatrača dovodi u iskušenje da crne kvadrate povezuje u mrežu dijagonala, kada sliku posmatra sa određene udaljenosti. Međutim, na slici su mnogi od ovih kvadrata izobličeni, njihove se veličine znatno razlikuju, a najveći su preko deset puta prostraniji od najmanjih. Posledica toga jeste da oči posmatrača, bez obzira na udaljenost vizure, primaju protivrečne podatke, a delovi polja se tumače u smislu vertikala i horizontala. Tako slika primorava posmatrača da se primiče i izmiče, a dok to radi čini mu se da se kreće i samo polje; da se rasteže, talasa, skuplja.

Viktor Vazareli je na slici Vega koristio ritam kao osnovu svojih varijacija i kroz mnoštvo deformacija stvorio privid elastične površine. Jačina svetlo-tamnog kontrasta stvara agresivan optički titraj kod posmatrača. Matematička pravilnost prikazivanja kvadrata stvara utisak kompjuterizovanosti i hladnoće savremenog sveta.

Pročitano 4767 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Maj 2019 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Viktor Vazareli - Vega