Artnit

Utorak, 28 Maj 2013 19:42

Klod Mone - Žene u vrtu Istaknut

Čuveni francuski slikar Klod Mone je proveo leto 1866. godine u d'Avray blizu Pariza, gde je iznajmio kuću sa svojom budućom ženom Kamil Donsije, i započeo slikanje vrta ove kuće. Voleo je da slika na otvorenom da bi posmatrao efekte svetla i senke, ali slika Žene u vrtu je u stvari završena u ateljeu za vreme zime. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Sliku Žene u vrtu Klod Mone je naslikao na početku svoje umetničke karijere, u svojoj 26 godini. Ovu sliku je odbio žiri Pariskog salona 1867. godine zbog nedostatka predmeta i naracije, kao i zbog vidljivih poteza četkice koji su smatrani znakom nepažnje i nepotpunosti. Tako je jedan od članova žirija izjavio: "Previše mladih ljudi ne misle ni na šta, ali nastavljaju u tom odvratnom pravcu. Krajnje je vreme da se zaštiti i spasi umetnost od njih!" Sliku je kasnije kupio njegov kolega slikar Frederik Bazil, da bi pružio podršku i pomogao Moneu u vreme kada je ostajao bez novca.

Slika je u potpunosti urađena u planeru - u vrtu. Kao na slučajnoj fotografiji, Mone je na platnu uhvatio trenutak ženske razdraganosti četiri mlade žene u zelenilu vrta, elegantno obučene po letnjoj modi iz 1866. godine.

Sve žene na slici su prikazane u različitim položajima i nose različitu odeću. Njihova lica nisu potpuno definisana. U prvom planu je žena u beloj haljini sa crnim ukrasima koja sedi pored krivudavog puta, verovatno na stolici štiteći lice sa suncobranom. U njenom krilu je puno cveća. Iza nje stoje dve žene. Žena u beloj haljini sa zelenim prugama prikazana je iz profila. Druga žena je u dugoj žutomrkoj haljini i drži zatvoreni mali suncobran u levoj ruci, a lice joj delimično zaklanja ogroman buket raznovrsnog cveća. Na desnoj strani je žena u beloj haljini na tufne koju lagano podiže povetarac. Sve figure su okružene drvećem, cvećem, travom i sa malo plavog neba koje se vidi u gornjem desnom uglu.

U kompoziciji slike, tri žene sa leve strane i centralno postavljeno stablo su statični, dok je žena sa desne strane u pokretu, jer želi da ubere ružu. Njena lagana haljina leprša, a utisak pokreta je stvoren naborima haljine. Celokupna kompozicijska šema je sa zonama svetla, senki i polusenki. Svetlost dolazi kroz otvor u zelenilu sa desne strane.

Figure na slici su obasjane sunčevom svetlošću. Dominantne su bela isijavajuća boja haljina i zelena boja lišća. Bela je bleštava i reflektuje svetlost, dok je zelena boja tamna i predstavlja senku. Iz ovog kontrasta se rađa efekat naglašene osvetljenosti. Sve boje su čiste i jasne. Senke na haljinama su plave.

Smatra se da je Kamil Donsije, njegova buduća žena bila model za tri ženske figure na slici Žene u vrtu. U to vreme Klod Mone je bio veoma siromašan. Kopirao je razne haljine sa modnih panela, jer nije mogao da priušti češće oblačenje svojih modela. Tako je i ovu sliku završio u ateljeu i koristio ilustracije iz magazina da bi naslikao modernu letnju odeću tog doba.

Od slike Žene u vrtu Klod Mone na svojim slikama rastavlja oblike i boje naglašavajući efekte svetlosti koja bojama u pozadini daje različite tonove, oslobađa mrlja granicu konture i postiže da i senke dobiju boju. Konvencionalno prikazivanje na njegovim slikama razbijeno je slobodnim pokretom četkice koji je stvorio izuzetnu, duboku poetsku životnost.

Pročitano 6076 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 31 Januar 2015 15:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Žene u vrtu