Artnit

Ponedeljak, 27 Maj 2013 19:40

Đoto di Bondone - Pokolj nevinih Istaknut

Čuveni italijanski slikar Đoto di Bondone je od 1304. do 1306. godine oslikao Kapelu Arena (Cappella degli Scrovegni) u Padovi velikim ciklusom fresaka koji predstavlja remek-delo italijanskog gotičkog slikarstva. Poznata freska iz tog ciklusa Pokolj nevinih saopštava večitu tragediju nasilja.

Freska Pokolj nevinih prikazuje događaj iz Novog Zaveta. Jevrejski kralj Herod dogovorio se sa tri sveta kralja, da mu jave gde se nalazi novorođeni Isus Hrist. Bog se ukazao kraljevima u snu i poručio im, da odu kući bez povratka Herodu, što su i učinili. Shvativši da se kraljevi neće vratiti, i plašeći se da će ga Isus Hrist zbaciti sa prestola kada poraste, naređuje svojim vojnicima da ubiju svu mušku decu do dve godine u Betlehemu i okolini. Vojnici su to i izvršili. Isusa nisu uspeli da pogube, jer je anđeo na vreme u snu poručio Svetom Josifu da sa Devicom Marijom i Isusom pobegne u Egipat.

Freska Pokolj nevinih prikazuje osavremenjen događaj iz jevanđelja i preseljen iz Palestine u Toskanu XIV veka u tipičan prostor srednjovekovnog grada. Dve građevine u tipično toskanskom romaničkom stilu definišu prostor u odnosu na pozadinu kobaltno plavog neba koje zamenjuje zlatne pozadine vizantijskih ikona.

Đoto raspoređuje likove unutar ograničenog prostora, a plastičnost tela naglašava naborima odeće. Desno je prikazana grupa žena koja oplakuje svoju ubijenu decu. Njihova lica odražavaju izbezumljenost. U sredini je dželat koga odlikuje neverovatna izražajna snaga. On otima dete iz ruku majke, ali zastaje u svom okrutnom činu da bi povećao bolnu zebnju od pokolja. Vojnik iza njega otima dete od majke surovo. Ispred vojnika koji stoje je gomila leševa dece.

Crtežom koji pojednostavljuje forme i čini ih čitljivim i sa udaljenosti, Đoto di Bondone snažno dočarava tragediju nasilja. Tako freska Pokolj nevinih postaje univerzalni protest protiv nasilja.

Pročitano 5068 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 25 April 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đoto di Bondone - Pokolj nevinih