Artnit

Petak, 24 Maj 2013 19:54

Mark Šagal - Ja i selo Istaknut

Mark Šagal, Jevrejin izbegao iz revolucionarne Rusije, gde je bio jedan od protagonista velikih promena u kulturi, slika fantastične prizore, oživljavajući događaje i mesta iz daleke domovine. Godinu dana po dolasku u Pariz, 1911. godine slika verovatno svoju najpoznatiju sliku, Ja i selo, koja je svojevrsno sećanje na detinjstvo, a po svojoj fantastičnosti liči na predstavu iz sna. Danas se slika nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na slici Ja i selo naslikano je nekoliko prizora, među kojima nema neke logičke povezanosti, kao ni smislene radnje. To su predstave koje izranjaju iz naslaga memorije, iz tegobnog emigrantskog sećanja. Šagal kao da gleda u kristalnu kuglu, koristeći kružne planove, i uz potpuno odsustvo perspektive, prikazuje svoje rodno selo.

Cela slika nalikuje na slagalicu izvađenu iz mašte deteta. U prvom planu slike je zeleno lice čoveka koji nosi krst oko vrata i kapu na glavi. Među prstima drži grančicu sa cvetnim pupoljcima koja simbolično predstavlja život koji teče u uzajamnoj povezanosti životinje i čoveka na selu. On gleda direktno u kozu sa krupnim blagim očima, na čijem čelu je manja koza koju muze jedna žena. U pozadini se vidi drvo, red kuća, pravoslavna crkva, a muškarac obučen u crno sa kosom u ruci žuri pored žene violiniste koja svira okrenuta naglavačke.

Upotreba boje na slici je fovistička. Boje su žive i postoji snažan kontrast između crvene, zelene i plave.

Uticaj kubizma vidi se na prozirnim geometrijskim planovima na koje je Šagal razložio oblike. Geometrijski oblici i simboli posebno privlače pažnju posmatrača.

Ja i selo je fascinantna nadrealistička slika Marka Šagala. Slika zrači neobičnim tumačenjem života i umetnosti.

Pročitano 7999 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 April 2019 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mark Šagal - Ja i selo