Artnit

Sreda, 10 Mart 2021 11:29

Bartolomeo Esteban Muriljo - Dve žene na prozoru Istaknut

Španski barokni slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, poznat po slikama sa religioznom tematikom, naslikao je niz žanr slika likova iz savremenog života. Jednu od retkih žanr slika koja ne uključuje decu, Dve žene na prozoru, čiji je raniji naziv bio Galicijske žene, naslikao je 1655. godine. Ona je jedna od njegovih najpoznatijih slika i gravirana je nekoliko puta tokom XVIII i XIX veka. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

U sunčanom prvom planu na slici Dve žene na prozoru prikazane su žene koje posmatraju sa otvorenog prozora, bez pozadine ili bilo kakvih ometajućih detalja. Dve žene uokviruje velika snažna vertikala prozora i jednako jaka horizontala prozorske izbočine. Nalakćena žena koja stoji šalom pokušava da sakrije osmeh dok viri iza delimično otvorenog prozora, dok se mlađa žena naslanja na prozorsku dasku zabavljajući se gledanjem u posmatrača. Tako neposredno prisustvo žena koje se pomaljaju na dnevnu svetlost iz mračnog prostora sravnjenog na jednobojnu neprozirnu površinu čini da skoro zadiru u fizički prostor posmatrača. Ovaj efekat je olakšan njihovim osmehom i direktnim kontaktom očima, čineći ovu sliku trijumfom iluzionizma, a možda čak i ispunjenjem želja.

Muriljova kompozicija prozorskog praga i efekat optičke varke (trompe l'oeil) na slici Dve žene na prozoru bili su bez presedana u španskom slikarstvu, ali karakteristični za savremene holandske slike, posebno Rembranta van Rajna. Ubedljivo modelovane figure žena u prirodnoj veličini, uokvirene unutar iluzionistički obojenog prozora, potiču iz holandskih slika i trebale su da zavaraju oko.

Pročitano 1821 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Bartolomeo Esteban Muriljo - Dve žene na prozoru