Artnit

Utorak, 09 Februar 2021 11:52

Hans Makart - Smrt Kleopatre Istaknut

Slikar, dizajner i dekorater Hans Makart bio je jedan od najpopularnijih bečkih slikara kasnog istoricizma iz doba izgradnje raskošnog bulevara Ringštrase. Bio je zvezda bečke umetničke scene u drugoj polovini XIX veka, poznat kao "princ-slikar". Slikao je velike alegorijske i mitološke slike sa patetičnim dekorativnim kompozicijama u neobaroknom stilu, kao što je na primer slika Smrt Kleopatre iz 1875-1876. godine, koja se danas nalazi u muzejskom pejzažu Hesen Kasel u Kaselu.

Na slici Smrt Kleopatre je prikazana polunaga legendarna egipatska kraljica Kleopatra neposredno pre samoubistva, trenutak nakon što je zmija zarila svoje otrovne očnjake u njene grudi. Kleopatra ima idealizovane crte lica bečke glumice Šarlote Volter sa kojom je Hans Makart bio u prijateljskim odnosima. U luksuznoj svilenoj odeći sa blistavim nakitom i krunom na glavi, zavaljena je na krevet prepun sjajnih tkanina. Na njenoj desnoj dojci vidi se plavi trag na mestu gde ju je aspida ujela. S njene leve strane plače jedan od slugu, dok odmah ispod nje leži drugi već preminuli sluga. Na levoj strani gori mangala.

Pozorišna melodrama prožima Makartov prikaz čuvene teme. Upotreba kjaraskura izdvaja oštru belinu Kleopatrinog tela i ona kao da je osvetljena na sceni. Svetlost zatim ostavlja ostala područja slike koje prožima žalost i smrt, mračnjaštvo i slutnja. U donjem levom uglu okvira cvetovi i životinjske kože su skoro prikazani u nijansi sive boje, a zavesa sa listovima u nijansama crvene boje uokviruje Kleopatru. Ovi sjajni kontrasti u osvetljenju kulminiraju u mangali sa leve strane slike, čiju siluetu nadvija jarkobeli plamen.

Pročitano 1265 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Juli 2022 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Hans Makart - Smrt Kleopatre