Artnit

Sreda, 13 Januar 2021 12:03

August Sander - Mladi farmeri Istaknut

Nemački portretni fotograf i fotograf dokumentarnih filmova August Sander je autor stvaranja fotografskog almanaha Ljudi XX veka. Jednu od svojih najpoznatijih i najreprodukovanijih fotografija Mladi farmeri poznatu i po nazivima Tri mlada farmera i Tri farmera na putu do plesa Sander je snimio 1914. godine. Danas se ova fotografija nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Pošto je odrastao u Vestervaldu i govorio lokalni dijalekt, August Sander je dobro poznavao zemlju i njene ljude. Na fotografiji Mladi farmeri fokusira objektiv na tri mladića koje je verovatno sreo na jednom od svojih čestih nedeljnih biciklističkih putovanja u to područje. Iako fotografija ima naziv Mladi farmeri, oni zapravo nisu bili farmeri. Dvojica su radila u rudniku gvozdene rude, a jedan u kancelariji rudnika. Tri mladića su zapravo bila na putu za dva različita plesa. Jedan od plesova za koji su znali bio je ples u obližnjem selu, a drugi prema kojem su nesvesno krenuli rat, jer je fotografija snimljena malo pre izbijanja Prvog svetskog rata. Jedan od trojice mladića postao je jedan od miliona boraca koji su stradali u ratu. Godinama kasnije otkriveno je da su se zapravo svi oni borili u Prvom svetskom ratu i jedan od njih je poginuo u akciji.

Fotografija Mladi farmeri prikazuje tri mladića, obučena kao gradski kicoši, u tamnim odelima, sa šeširima i štapovima, na putu za ples u subotu uveče. Mladići kao da su zaustavljeni usred koraka i okreću glavu ka kameri. Vreme i pokret deluju neobično izostavljeno dajući sceni jeziv, kinematografski kvalitet koji se prilično razlikuje od statičnih portreta koje je Sander ranije snimio. Neskladan efekat između njihovog modernog izgleda i ambijenta sa blatnjavom stazom i prostranim poljima u pozadini stvara kontrast i istovremeno prenosi osećaj disonantnosti u uobičajenom životu.

Fotografija Mladi farmeri je preplavljena opisnim informacijama i narativnim detaljima, ali ipak ostaje dvosmislena i otvorena za tumačenje. Grupni portret tri mladića stvara istovremeno statičan i aktivan utisak, skoro sa trakom kinematografije o njemu. Sa usana mladića levo još uvek visi cigareta, onaj u centru drži cigaretu u ruci, a mladić s desne strane je svoju možda već bacio. Mladić sa leve strane izgleda kao da je tek zakoračio na fotografiju, utisak je podvukao štapom za hodanje pod nagibom, dok mladić u pozadini izgleda kao da je skamenjen u stub, a štap mu je okomito ulegnut u zemlju, pogled nepokolebljiv, čak i naporan. Dok su druga dvojica tek stigla, on već pravi izraz lica kao da želi da krene dalje.

Pročitano 1256 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta August Sander - Mladi farmeri