Artnit

Ponedeljak, 16 Novembar 2020 14:25

Roj Lihtenštajn - Suze radosnice Istaknut

Stripovi dobijaju sasvim novu dimenziju sa četkicama američkog slikara Roja Lihtenštajna. Počevši od malih vizuelnih slika iz starih časopisa, oni se pretvaraju u masivna, sofisticirana platna sa ograničenom paletom boja koja se koristila u komercijalnoj štampi i preciznim crtežom. Sliku Suze radosnice naslikao je 1964. godine i ona predstavlja sjajan primer njegovog jedinstvenog stila slikanja. Ova slika je prodata za 7,1 miliona dolara u novembru 2002. godine na aukciji u Njujorku.

U centru slike Suze radosnice je lice mlade žene okruženo crvenim pramenovima kose. Nokti na rukama i karmin na usnama usklađeni su sa bojom kose. U njenim plavim očima vidljive su suze, a na usnama se nazire osmeh. Ona doživljava snažne emocije, istovremeno se smeje i plače.

Slika Suze radosnice odlikuje se klasičnom kombinacijom smelih linija i boja, koje su primenjene u obliku tačaka. Roj Lihtenštajn koristi obrazac ponovljenih tačaka koji pomaže da se stvori ženska koža i tako čini da žena izgleda nestvarno.

Pročitano 1389 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Roj Lihtenštajn - Suze radosnice