Artnit

Sreda, 23 Septembar 2020 10:12

Ilja Rjepin - Lav Tolstoj u šumi Istaknut

Ilja Rjepin i Lav Nikolajevič Tolstoj su prijateljevali i iako su imali različite stavove o umetnosti polemisali godinama. Rjepin je bio oduševljen Tolstojevom zaljubljenošću u prirodu i težnjom za “jednostavnim životom“, nazivajući ga “Šumskim kraljem“. Prilikom posete domu Tolstoja u Jasnoj Poljani 1891. godine, skicirao je pisca na poslu i odmoru. Slika Lav Tolstoj u šumi iz iste godine otkriva ovaj aspekt Tolstojevog lika, prikazujući ga ispruženog ispod drveta, kako čita knjigu. Danas se ova slika nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Kompozicija slike Lav Tolstoj u šumi je prožeta tačkastom svetlošću koja obavija figuru Tolstoja koji leži, kao i drveće, travu i cveće koji ga okružuju. Portret je prožet naklonošću koju je Rjepin jasno osećao prema Tolstoju. U formalnom smislu, predstavlja jasan primer Rjepinove upotrebe tehnike na otvorenom, skiciranje napolju u direktnom odgovoru na temu, dug francuskim impresionistima koji su uticali na njega u Parizu tokom 1870-ih godina. Pokazujući pisca koji se bavi pisanom reči usred lepote prirode, portret takođe aludira na koncept poređenja: borbu slikara protiv drugih umetničkih formi da najbolje predstavi prirodni svet.

Neformalnost i jednostavnost prizora na slici Lav Tolstoj u šumi se očigledno nisu svideli Tolstoju, a ni reakcije štampe nisu bile jednoobrazno pozitivne. Kada je slika prikazana 1891. godine, jedan likovni kritičar ju je uporedio sa prikazom “gospođice na travi“, aludirajući na suptilno romantičnu energiju kompozicije.

Pročitano 1928 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ilja Rjepin - Lav Tolstoj u šumi