Artnit

Ponedeljak, 21 Septembar 2020 10:13

Anri Edmond Kros - Žene vezuju vinovu lozu Istaknut

Godine 1890. Anri Edmond Kros je proveo vreme u Šamuju, selu u oblasti Šampanj-Arden na istoku Pariza, gde je naslikao niz pejzaža i seoskih scena, uključujući i sliku Žene vezuju vinovu lozu. Uticaj Kamila Pisaroa posebno je primetan na ovoj slici, ne samo stilski, već i u izboru teme - obojica su želela da na svojim slikama prikažu jednostavan seoski život. Danas se slika nalazi u muzeju Tisen-Bornemica u Madridu.

Slika Žene vezuju vinovu lozu je idealistički prikaz grupe seljanki koje rade u vinogradu u čijem središtu je veliko nakrivljeno drvo. Od vinograda se šire polja, a u daljini se vide kuće i brda nad kojima je plavo nebo. Ovaj prikaz žena je u skladu sa prirodnim okruženjem, kao i sa anarhističkim verovanjem u drevnu otmenost života na selu, daleko od konkurentnog i individualističkog urbanog grada, na primer statuast način na koji je Anri Edmond Kros prikazao seljanke.

Anri Edmond Kros je osvetlio svoju paletu na slici Žene vezuju vinovu lozu na kojoj je vidljiv uticaj naturalističkog slikara seoskog života Žila Bastijena Lepaža. Način na koji je postigao osećaj osvetljenosti na slici suprotstavljajući nijanse boja, za razliku od njihovog mešanja ukazuje na uticaj divizionističke tehnike, posebno Žorža Sera.

Pročitano 1648 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Edmond Kros - Žene vezuju vinovu lozu