Artnit

Nedelja, 30 Avgust 2020 10:21

Vinsent van Gog - Kurtizana koja nosi učikake sa zmajskim printom Istaknut

Vinsent van Gog je prvi put video japanske ukijo printove na ručno rađenom papiru postavljene na drvene ploče 1885. godine kada je radio u belgijskom gradu Antverpenu. Takvi otisci su bili vrlo jeftini, i kada se 1887. godine preselio u Pariz uspeo je da skupi kolekciju od oko 660 dela. Njima je ukrašavao zidove svog ateljea, a marta 1887. priredio izložbu japanskih grafika u kafiću Tambourine. Iste godine je olovkom i mastilom grafički uvećao crtež sa naslovne strane magazina Pari Ilustre posvećenog Japanu objavljenom 1886. godine na slici Kurtizana koja nosi učikake sa zmajskim printom, poznatu i po nazivu Kurtizana. Ova slika se danas nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Vinsent van Gog je sliku Kurtizana koja nosi učikake sa zmajskim printom zasnovao na duborezu japanskog umetnika Keisaja Ajzena. Koristio je tehniku mreže za kopiranje i uvećanje Japanke. Smatra se da je žena kurtizana po frizuri i kaišu (obi) koji nosi, a koji je vezan na prednjem delu kimona, a ne pozadi. Van Gog ju je uokvirio jezercem punim lokvanja, stabljika bambusa, ždralova i žaba. Ova scena ima skriveno značenje: grue (ždral) i grenouille (žaba) bile su francuski sleng reči za prostitutku.

Boje na drvorezu Keisaja Ajzena su relativno blede i zamračene. Vinsent van Gog je koristio čiste boje i podebljane obrise, kao da je drvorez. Japanka je postavljena na svetložutu pozadinu i pojačana je boja njenog kimona.

Pročitano 1753 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 31 Avgust 2020 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Kurtizana koja nosi učikake sa zmajskim printom